SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

OKUDUM BİTTİ…
    • 17 Aralık 2020 - 07:38:13


OKUDUM BİTTİ
Ayşe Nurdoğan ablamız bir kültür insanı. Daireye(Kadirli İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü) gelerek güzel sözleri derlediği Nasihat ve diğer kitaplarından okullarımızın sayısınca hediye etmişti. Gönül Defterim adını verdiği kitabında ise, Kahramanmaraş/Andırın ’la ilgili yazılan ağıt/şiirleri toplamış ve bir külliyat olarak biz okurların hizmetine sunmuştur. Andırın, genelde dağlık ve ana yollardan içerde kalan, sanayi kuruluşları olmadığı dolayısıyla da iş ve geçim kaynakları da kıt olan bir ilçemiz. Bu sebeple de tek yol okumak olan ilçe insanları özellikle öğretmen, ormancı, sağlıkçı ve güvenlikçi gibi çeşitli mesleklerde görev alıp yurt sathına yayılmışlardır. Andırın’a 40 km uzaklıktaki Kadirli birinci öncelik olmaktadır. Bu sebeple Kadirli’de Andırınlılar Mahallesi ve Andırın Caddesi olup ilçenin neredeyse dörtte biri Andırın’lı diyebiliriz. Doğum yeri ya da ailesinin doğum yerleri Andırın olan gurbet, vatana özlem hikâyeleriyle oluşan duygu yoğunluğu ile şiirler yazarak gönül dinginliğini sağlamışlardır. İşte konusu hep Andırın olan şiirlerin yer aldığı bu Andırın Şiirleri Antoloji diyebileceğimiz kitapta 263 şiir ve hikâyeli ağıtları severek okudum, bazen de duygulanarak… Örnek olarak şair Kazım Temir, ANDIRINLILARA adlı uzun şiirinde:
Çiçekli, Akpınar, Boztoprak’lı mı?
Gardaş Andırın’ın neresinden sin?
Kuzgun mu, Köleli yoksa Sumaklı
Gardaş Andırın’ın neresinden sin?
…….
diyerek bütün köyleri sıralamaktadır.
Ülkemizin her tarafında türkü olarak okunan ve merhum Yaşar Kemal’in derlediği GELİN AYŞE şiiri de bu yörede yakılan bir ağıt olarak da kabul edebiliriz.
Koyun gelir kuzu ilen
Ayağının tozu ilen
Gelin Anşam sele gitmiş
Yanı çifte kuzu ilen.
Aman Anşam, yaman Anşam
Dağlar başı duman Anşam.
………
Kara çadır eğme ile
Dalı yere eğme ile
Adam suya atılır mı?
Kayın baba döğme ile.
Aman Anşam, yaman Anşam
Dağlar başı duman Anşam.
Daha nice güzel şiir ve insanın içine işleyen ağıtlar var ama bir de Andırın’lı şair Celil Çınkır’ın
Kalın yufka “Bazlama”, tatlı “şire”
Kuru incir “Belcene”, tahıl “Zehre”
Kumanya “Azzık”, hayvan yemi “Zavara”
Hiç olmamış karpuza “Calak” derler bizde.
Dörtlüğü ile başlayan ve 329 dörtlükten meydana gelen ANDIRIN LÜGATÇESİ adlı şiiri, Andırın merkez ve köyleri ile komşu ilçelerde de kullanılan kelime/deyimler ile kültürüne dair her şeyi anlatmaktadır.
Okumayı düşünen siz gönül dostlarıma saygıdan dolayı kitaptan başka alıntı yapmayacağım. Henüz okumamış olanlarınızdan özellikle; Andırın’lı olan, Andırında görev yapan/yaşayan/daha önce yaşamış olan ve bir şiir külliyatını okumak isteyen siz gönül dostlarıma naçizane tavsiye ediyorum. Mustafa Zincirkıran-Eğitimci-Yazar

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz