“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

EVİMİZ GÜZEL OLSUN
    • 5 Kasım 2018 - 06:52:46

Yoğun gündem, keşmekeş hayat, hengame olaylar, fütursuzca durumlar ve bunun sonucunda vaveylamızı bir sokak uzağa dahi duyuramayışımız…

Oysa bize tarihin öğrettiği en güzel şey nedir; lafla peynir gemisi yürümez. Ne zaman bize sıra gelecek diye düşünerek geçen günleri bir kenara bırakıp akıl ve kalbin insana odaklandığı çözümler üretme vakti gelmedi mi? Yorulmadı mı zihinleriniz? Her gün ya da her dakika ceset, dayak, ihanet, zam, indirim, kaldırım, beton, yıkım, kavga haberlerinden bıkmadınız mı? Gözümüzün içine içine belki de isteyerek sokulan bu olumsuz ve karamsar bulutlardan yılmadınız mı?

Usandıkça insanlar saçmalamaya başladı. Gördükçe insanlar özenmeye başladı. Elde edemedikçe insanlar çıldırmaya başladı. Kazanamadıkça insanlar kavga etmeye başladı. Üretmedikçe insanlar kaybetmeye başladı. Bir silsile, bir zincir oluştu. Çark olumsuz ve çözümsüz dönmeye başladı. Bunun hepimiz farkındayız. İyi ama bu nasıl farkındalık?

Sapkınlığın ve sapıtmışlığın bu denli yoğun yaşandığını başka bir dönem sanırım olmadı. Kavganın ve şiddetin evin her metrekaresinde görüldüğü ilişkiler daha önce yaşanmadı. Zifiri karanlıktan daha önce hiç bu kadar korkulmadı? Makam nüfuzları daha önce böyle zalimce kullanılmadı. Toprak bile ekşimeye başladı. Raylar çürüdü. Gençler değerlerden yoksun kaldı. Yolların sonu dağa çıktı.

Çünkü; nedene odaklanılmadı. Çünkü; O anlık çözümle gün kurtarıldı. Çünkü; masalarda olması gereken istişareler yapılmadı. Çünkü; akıl aklı üretmeden yoksun kaldı. Çünkü; çözüm sadece ekranlarda şova dönüştürüldü askıda kaldı.

Hani yazmış olduğum kitabımda Red-Kit’ten bahsetmiştim. Eskiden, ekranlarda her gün gördüğümüz; elinde sigara, yalnız ve aşksız, sadece atıyla muhabbet ederek zalimleri ve suçluları bulan, vuran, kötülükleri önleyen kahraman. Oysa, o bile bir algı değil mi? Bizim aile yapımıza uygun olan anne sözü dinleyen, muhabbet eden, kararlar alınırken birlikte hareket eden Dalton kardeşler değil mi? İyinin kötü gösterilmesi ya da yapılan işlerin sadece iyi yanlarının farklı bir algılama sanatıyla aktarılması mı çözüm? Bakın basit bir örnek daha; Kadın’a şiddet olaylarında en basit çözüm erkeği uzaklaştırmak. Bu şekilde günü kurtardılar. Sonra ceza verdiler indirimli tarafından vicdanlara da ses oldular peki ya sonra? Oysa çözüm bu olmamalı. İbretlik bir ceza ya da yapılması gereken muhabbet, rehabilite ve kalb-i ilaçlar daha iyi çözüm sağlamaz mı?

Bizim yaptığımız sadece şu; camların tozunu alırken boyumuzun yetmediği yeri silmemek, pislikleri halının, kanepenin altına ya da kapının arkasına gizlemek, ellerde hala çalı süpürgesiyle evi süpürmek…

Ev ne kadar temiz olursa; vicdanımız, aklımız, aşkımız, çağımız ve davranışlarımız yarınlarımızı huzurlu kılar. Çözüm sığ değil derin olmalı, lafta değil akıl ve kalpte hayat bulmalı, başkalarının tecrübesizliğinde değil kendi deneyimlerimizden sonuca ulaşmalı.

Evimiz güzel olursa, memleketimiz güzel olur.MUSTAFA KEMAL EVREN ÇİĞİL

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz