ORMAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

ORMAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

7 Mart Kadirli Demirspor finale çıktı

7 Mart Kadirli Demirspor finale çıktı

ÇAMURDA MAHSUR KALAN İNEK İTFAİYE EKİPLERİNCE KURTARILDI

ÇAMURDA MAHSUR KALAN İNEK İTFAİYE EKİPLERİNCE KURTARILDI

KADİRLİ ŞEHİDİNİ DUALARLA SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI

KADİRLİ ŞEHİDİNİ DUALARLA SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

110 YILLIK TARİHİ KENDİRLİ KONAĞI’NIN ANAHTARI BAŞKAN TARHAN’A VERİLDİ
    • 20 Kasım 2019 - 07:33:25

Kadirli’de 110 yıllık geçmişi bulunan ve atıl durumda olan Kendirli Konağı, belediye tarafından restore edilerek eğitim müzesine dönüştürülecek.
Bağ Mahallesindeki Merkez ortaokul bahçesinde bulunan 110 yıllık Kendirli Konağı binası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü protokol ile Kadirli Belediyesine devredildi.
Merkez Ortaokulu bahçesindeki Tarihi Kendirli Konağı’nın anahtarını İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden devir alan Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan, atıl durumda olan konağımızı restore ederek Eğitim Müzesine dönüştüreceklerini söyledi.
Daha önce Eski Cezaevini restore ederek Müzeye dönüştürdüklerini hatırlatan Başkan Tarhan tarihi konağın en kısa zamanda gerekli bakım, onarım ve kullanımı konusunda çalışmalara başlanılacağını belirterek şunları söyledi;
“ 110 yıllık tarihi konak hem okul olarak hem de sağlık ocağı olarak hizmet vermiş. Uzun yıllardan beri de atıl durumda. Buranın Belediyemize devri için girişimlerde bulunduk. Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tapsız gerekli ilgi ve alakayı göstererek binan devrini belediyemize yaptırdılar. Aslına uygun olarak restore edeceğimiz konağımızı Kadirli’de eğitim ve kültür alanında yaptığı başarılı çalışmalarla takdir toplayan ve geçen yıl vefat eden emekli öğretmen İrfan Can’ın adını vererek Eğitim Müzesine dönüştüreceğiz. İki katlı olarak inşa edilen bu binanın çatısı Marsilya kiremitleriyle döşenmiştir. İçerisinde sekiz oda mevcuttur. Ayrıca bir de bodrum katı bulunmaktadır.Konağın taban ve tavanı ahşap yapılmıştır. Konağımızı aslına uygun olarak restore ettirerek İrfan Can Eğitim Müzesi olarak hizmete sunacağız” dedi.
Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan’ın ısrarı üzerine bir protokol ile 110 yıllık Tarihi Konağı Kadirli Belediyesine devrettiklerini söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tapsız, konağın Eğitim Müzesine dönüştürülmesinin kendilerini mutlu edeceğini belirterek Konağın devri noktasında Milletvekilimiz Mücahit Durmuşoğlu’na ve Belediye Başkanımıza teşekkür ederim dedi.
Tarihi Konağa ismi verilen Emekli Öğretmen İrfan Can’ın Eşi Kadriye Can ise konuşmakta zorluk çekerken ailesi adına teşekkür etti.
KENDİRLİ KONAĞININ TARİHÇESİ
İkinci Meşrutiyet’in ilânından hemen sonra (1909 yılında) Cizvit papazları İspanya hükümetinin de yardımlarıyla yaptırılan ve Kendirli Konağı adı verilen 103 yıllık tarihi bina , hem okul ve hem de sağlık hizmetlerinin verildiği bir yer olarak Kasabalılara hizmet vermiş.
Aynı zamanda kilise olarak ta hizmet veren binada görev yapan Cizvit papazlarının siyah cübbelerinin üzerinde kıyafetlerini tamamlayan bellerine dolanmış “kendir gibi sarkan” iplerin olması papazlara ”Kendirli” isminin verilmesine yol açmış.
Fransız kuvvetlerinin Adana’ya gelmelerinden hemen sonra bir Fransız birliği de Kadirli’yi işgal etmiş, işgal süresinde ise konak Fransızların karargahı olmuş. Kadirli’nin düşman işgalinden kurtuluşun hemen akabinde Mustafa Kemal Paşa tarafından ’Şarki Kilikya Bölgesi’ denen bu bölgede çete teşkilatı kurmakla görevlendirilen o zamanki rütbesi yüzbaşı olan Osman Nuri Bey aynı konağı karargah olarak kullanmış.
1924-1925 yıllarında, Selanik’ten gelen göçmenlerin geçici olarak barındığı bina istimlâk edilerek İlkokul açılması için özel idareye devredilir. 1927 yılında açılan Cumhuriyet İlkokulu 1951 yılında yerini Kadirli Ortaokulu’na bırakır. 1990 yılına kadar ortaokul olarak hizmet veren Kendirli Konağı’nda Kadirli Atatürk Sağlık Meslek Lisesi açıldı.
Sağlık Meslek Lisesi’nin kendi binasına taşınmasından sonra Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine alınan konak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol sonrası Konağın anahtarı Belediye Başkanı Ömer Tarhan’a verildi.Efendi Erkayıran

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz