Başkan Olcar’dan esnaf ziyareti

Başkan Olcar’dan esnaf ziyareti

ATATÜRK İLKOKULUNDA DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ATATÜRK İLKOKULUNDA DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Kongreye Davet..

Kongreye Davet..

Market denetiminde uyarı ve ceza verildi

Market denetiminde uyarı ve ceza verildi

Yks tarihleri belirlendi

Yks tarihleri belirlendi

BEN DEMEDİM Mİ? DEM OLACAK!
    • 29 Nisan 2021 - 07:30:25

Ömrü sanatla geçmiş bir adam düşünün. Sanat dediysek sadece sinema değil; yazardır, şairdir, heykeltıraştır, ressamdır, ağacı yontması bile sanata dâhildir. Lakin hikâyesini pek kimseler bilmez…
Kafkasya, Dağıstan göçmeni yedi çocuklu bir ailenin oğullarından İhsan Yüce. Ekim İhtilalinden sonra Türkiye’de önce Elazığ, sonra da İzmir’e yerleşmiş ailesi. Bundan sonra da İhsan Yüce kendi hikayesini yazmaya başlamış. Önce İzmir Atatürk Lisesi ve İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olmuş.
Bir ara şirketlerde muhasebecilik yapmaya başlamış İzmir’de ama bu işin kendine göre olmadığını fark etmiş. 1952’de İzmir’de Halk ve Çocuk Tiyatrosu’na katıldıktan sonra da Bizim Tiyatro’yu kurmuş. Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sı ile Charlie Chaplin’in trajik son dönem filmi Sahne Işıkları’nı tiyatroya uyarlayarak sergilemiş.

Tiyatro akıp giderken bir de sinemaya giriş yapmış. Kimi kaynaklara göre 120, kimi kaynaklara göreyse 150 filmde oyunculuk yapmış. Bir de 28’den fazla senaryosu var ki, bunu da pek kimse bilmez. Mesela ağalık düzeninin karşısında duran ve mükemmel bir sistem eleştirisi olan Kibar Feyzo’nun senaryosunun ona ait olduğunu pek kimseler bilmez.
Çok şiiri ve hikayesi vardır ama yakınları dışında bunları pek bilen yoktur. Nedeni ise yine onun zarif kişiliği: “Şairlere saygısızlık olur” diye şiirlerinin hiçbirini yayınlamamış, fakat Yüce’nin “Ekmek Şarap Sen ve Ben” şiiri dillere destan olmuştur.

1991 yılında evinde geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldığında onsuz kaldığına en çok üzülenlerden biri de kadim dostu Can Yücel’dir. Cenaze namazından sonra mezarlığa gitmemesine şaşıran ve bunun sebebini soranlara “İnsan arkadaşını gömer mi yahu!” diye cevap verecek kadar üzgündür hem de…
Nihayetinde, ülkemize gelişi yıllarına ve yaptığı işlere bakılınca dahi Orhan Pamuk sevenler yanlış yaptığını, “Hepimiz ermeniyiz” diyenler maske taktığını, zulme ve isyana inananlar hata yaptığını, “şuculuk buculuk” diyerek cumhuriyeti yok sayanlar beyin tutulması yaşadığını anlayacaklar.- MUSTAFA KEMAL EVREN ÇİĞİL-EĞİTİMCİ YAZAR

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz