Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, hasadın, zeytin üretiminin en önemli işlemlerinden biri olduğunu ve kalitesine direk etki ettiğini söyledi. Müdür Sağlam, “Zeytinin doğru zamanda ve doğru yöntemlerle hasat edilmesi elde edilecek zeytin ve zeytinyağının miktarını ve kalitesini belirlediği gibi gelecek yıllardaki verim için de belirleyici olur.” dedi.
Zeytinin sofralık ve yağlık olarak kullanıldığı düşünüldüğünde toplama işleminin de iki farklı zamanda olmasının beklenen bir durum olduğunu kaydeden Sağlam, genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinlerin eylül-ekim aylarında, siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinin ise bölgeye ve yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak ekim-kasım-aralık aylarında toplandığını ve yağlık zeytinlerin hasadının ise ağaçta yeşil meyvenin kalmadığı ve meyvede yağ oranının en üst seviyeye çıktığı zaman yapıldığını söyledi.
Sofralık zeytinlerin toplanmasının mutlaka elle ve dikkatlice yapılması gerektiğini ifade eden Sağlam, “Zeytin kabuğunun zarar görmesi ve etli kısmının ezilmesi gibi olumsuz durumlar enfeksiyona sebep olduğu gibi ayrıca zeytinin piyasa değerini düşürür. Yeterli olgunluğa gelen sofralık zeytinler el ile dikkatlice toplanır, bir kova veya sepete konulur, sonra da kasalara konularak işlenecekleri imalathaneye fabrikaya sevk edilir.
Yağlık zeytinin hasadının farklı şekillerde yapılmakta olduğuna değinen İbrahim Sağlam, “Yerden toplama; hasat zamanı geldiğinde ve hasada karar verildiğinde öncelikle yere düşmüş olan zeytinler toplanarak elde edilir, bu uygulama kesinlikle tavsiye edilmez. Toplama işlemi genellikle elle toplama şeklinde olur. Ağaçtan kendiliğinde yere düşmüş ve bir süre yerde beklemiş olduğundan tahmin edileceği gibi kaliteli zeytinyağı elde edilemez. Elde edilen asitlik oranı yüksek olur ve yemeklik olarak değerlendirilemez. Asitliği yüksek dip zeytinleri ile acımış yağlar sabun yapımında kullanılmaktadır. Sırıkla çırpma; istenmeyen ve uygulandığında ağaçların meyve gözlerine zarar vererek büyük verim kayıplarına ve hastalıklara yol açan bir yöntemdir. Ağaçtan elle toplama; özellikle natürel sızma zeytinyağı üretmek isteyen üreticiler zeytini ağaçtan elle ve el tırmıkları ile toplatma yolunu seçerler. Zira bu yolla toplanan zeytinin kabuğu yırtılmayacağı, dokusu zedelenmeyeceği ve ezilmeyeceği için bu zeytinden en kaliteli zeytinyağı elde edilir.Mekanik hasat;dalları sarsarak ya da meyveyi silkerek hasat süresini kısaltan, çalışma şartlarını kolaylaştıran, işçilik masraflarını azaltan, iş veriminin yüksek olduğu, ürün kalitesi ve ağaç üzerinde olumlu etkisiyle zeytinciliğin bugünkü ihtiyaçlarını karşılayan bir yöntemdir.” dedi.
Müdür İbrahim Sağlam, dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise nemli havada hasat yapılırken hastalık yayılmaması için hasat ekipmanlarının ağaçtan ağaca geçerken temizlenmesi, hasta yapraklar ve dalların özenle bahçeden uzaklaştırılması ve hasat sonrasında ağaçlara koruyucu ilaç atılması gerektiğini bildirdi. Zeytinyağının raf ömrünün 2 yıl olduğunu belirten İbrahim sağlam, “Bilinçli hasat yapalım, bereketimizi koruyalım.” dedi.
- UYARI
- Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
- Açık hava sınıfları açılışları yapıldı
- Kadirli Ak parti gençlik kolları başkanı Alperen Demirci oldu
- Başkan OLCAR Ankara’da
- KADİRLİ’DE AÇIL HAVA SINIFLARI BİR BİR AÇILIYOR
- İMKB İLKOKULUNDAN KADİRLİ OKUYOR PROJESİNE DESTEK
- Kaymakam Dolu karayolları bölge müdürlüğünü ziyaret etti
- Zabıtadan fırın denetimi
- Kadirli’de öğretmenler günü kutlandı
- Başkan olcar’dan öğretmenler günü mesajı
- Vefat ve teşekkür mesajı