“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

YEŞİL GÜÇ: TORYUM
    • 2 Aralık 2022 - 18:12:03

YEŞİL GÜÇ: TORYUM

EMRE KIR

 

Yer, Isparta. Tarih, 30 Kasım 2017. İçerisinde Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki 5 akademisyen ve aynı zamanda Aselsan mühendisleriyle birlikte 57 kişinin hayatını kaybettiği bir uçak kazası. Kasım ayının sonlarına doğru ilerlerken bu trajik ve soru işaretleriyle dolu kazayı anımsadım birden. Arkasında çok fazla komplo teorisi ve soru işaretleri bırakan bu uçak kazasında vefat eden çok kıymetli mühendislerimizin ,yakın zamanda gerçekleştirmek üzere olduğu çok kıymetli bir projesi vardı. Bu bilim insanları, yakın gelecekte dünyanın peşinden koşacağı, alternatif ve aynı zamanda doğa dostu bir enerji kaynağı olan toryum madeni üzerinde çalışıyorlardı. Bu kaza Türkiye’nin 120 trilyon dolarlık bir toryum rezervi gerçeğini de ortaya çıkardı. Ne ilginçtir şu ana dek Isparta’da gerçekleşen tek uçak kazası.

Bilim insanlarımızın eğer kaza olmasaydı gerçekleştirecekleri sunuma ait kayıtlar, şahsi notlar, bilgisayarları, çantaları… Hiçbiri bulunamadı. Uçağın nasıl düştüğü konusunda ise en çarpıcı iddia uydudan gönderilen yanlış sinyaller doğrultusunda uçağın irtifasını 500 metre aşağı çekilmesi. Amerika’ya ait bir uçak firmasının kimliği gizemli adamlarının kazanın hemen ardından olay yerine inip, tüm gerekli bilgileri toplamış olması da enteresan donelerden biri. Eğer bu proje devam edebilseydi Türkiye, CERN 2023’e lider ülkelerden biri olarak girebilirdi. Bu projenin engellenmesinin en baş sebeplerinden biri de, Türkiye’nin CERN’in Atlas deneyine katılımını engellemekti şüphesiz.

Peki, toryum hakkında neler biliyoruz? Neden bilim insanları ve akabinde siyasi reaktörlerin ilgisini çekti? Türkiye’nin toryum konusundaki inisiyatifi nedir?

Silahlanma yarışı ve güvenlik kaygılarının ön plana çıktığı günümüzde uranyum kadar ilgi görmeyen toryum madeni henüz ekonomik boyutta devreye girmemekle birlikte sırasını bekleyen muazzam bir enerji kaynağı durumunda. Yeşil nükleer enerji olarak da adlandırılan toryumun, dünyadaki enerji problemini büyük ölçüde çözebileceği ifade ediliyor. Yapılan araştırmalar, toryum madeninin kanser tedavisi başta olmak üzere pek çok sağlık ve bilim alanında etkili bir şekilde kullanılacağına işaret ediyor.

Merhum Prof. Engin Arık, Türkiye’nin sahip olduğu düşünülen toryum rezervinin o zaman itibariyle 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti. Yani kazanın olduğu 2007 yılındaki ABD’nin milli gelirinin tam 12 katı. An itibariyle ise Türkiye’nin toryum rezervi ise yaklaşık 380 bin ton. Prof. Dr. Saleh Sultansoy, en son ki konuşmasında,’’ Ne zaman toryum konusu açılsa üstü kapatılıyor. Projelerin önü kesiliyor. Ama artık Türkiye önümüzdeki yıllarda bu işi başaracak.’’ dedi. İnşallah dediği gibi olur. Çünkü Türkiye’nin toryum rezervi, yüzyıllar boyunca bütün enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Elbette yeni bir kaza yahut şüpheli ölümler olmazsa. Türk hızlandırıcı kompleksine ve toryuma sahip çıkalım!

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz