SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Tarihi Kendirli Konağı “İRFAN CAN EĞİTİM MÜZESİ” olacak
    • 1 Kasım 2019 - 07:08:43

Kadirli’de Merkez ortaokul bahçesinde bulunan 110 yıllık Kendirli Konağı binası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan protokol ile Kadirli Belediyesine devredildi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tapsız’ın katılımıyla düzenlenen imza törenin ardından belediye devredilen tarihi konak, İrfan Can Eğitim Müzesi olacak.
Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan, tarihi konağın kendilerine devredilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, en kısa zamanda gerekli bakım, onarım ve kullanımı konusunda çalışmalara başlanılacağını söyledi.
Kadirli’de eğitim ve kültür alanında yaptığı başarılı çalışmalarla hafızalarda olumlu anılar bırakan ve geçen yıl vefat eden emekli öğretmen İRFAN CAN’ın adının tarihi konakta yaşatılacağını belirten Başkan Tarhan, “Kadirli Belediyesi olarak tarihi ve kültürel çalışmalara da büyük önem veriyoruz. Tarihe tanıklık eden eserleri gelecek kuşaklara aktarmak adına önemli projeleri hayata geçirdik. Bunun en güzel örneği ise Kent Müzesidir. Eski cezaevini yaptığımız proje ile Kadirli’ye kazandırarak önemli bir çalışmayı hayata geçirdik.
İlçe Milli Eğitim müdürlüğümüz ile yapılan protokol sonrası belediyemize devredilen 110 yıllık tarihi Kendirli Konağı’nı da tarihi misyonuna da uygun düşen Eğitim Müzesine dönüştüreceğiz.
Bu anlamda da müzeye Kadirli’nin eğitimine ve tarihine ışık tutacak önemli çalışmalara imza atan ve geçen yıl aramızdan ayrılan merhum çok değerli büyüğümüz İrfan CAN öğretmenimizin adını vereceğiz. Allah izin verirse İRFAN CAN EĞİTİM MÜZESİ olacak. Değerli hocamızı rahmet anıyoruz.” diye konuştu.

– KENDİRLİ KONAĞI’nın tarihçesi

İkinci Meşrutiyet’in ilânından hemen sonra (1909 yılında) Cizvit papazları İspanya hükümetinin de yardımlarıyla yaptırılan ve Kendirli Konağı adı verilen 103 yıllık tarihi bina , hem okul ve hem de sağlık hizmetlerinin verildiği bir yer olarak Kasabalılara hizmet vermiş.
Aynı zamanda kilise olarak ta hizmet veren binada görev yapan Cizvit papazlarının siyah cübbelerinin üzerinde kıyafetlerini tamamlayan bellerine dolanmış “kendir gibi sarkan” iplerin olması papazlara ”Kendirli” isminin verilmesine yol açmış.
Fransız kuvvetlerinin Adana’ya gelmelerinden hemen sonra bir Fransız birliği de Kadirli’yi işgal etmiş, işgal süresinde ise konak Fransızların karargahı olmuş. Kadirli’nin düşman işgalinden kurtuluşun hemen akabinde Mustafa Kemal Paşa tarafından ’Şarki Kilikya Bölgesi’ denen bu bölgede çete teşkilatı kurmakla görevlendirilen o zamanki rütbesi yüzbaşı olan Osman Nuri Bey aynı konağı karargah olarak kullanmış.

1924-1925 yıllarında, Selanik’ten gelen göçmenlerin geçici olarak barındığı bina istimlâk edilerek İlkokul açılması için özel idareye devredilir. 1927 yılında açılan Cumhuriyet İlkokulu 1951 yılında yerini Kadirli Ortaokulu’na bırakır. 1990 yılına kadar orta okul olarak hizmet veren Kendirli Konağı’nda Kadirli Atatürk Sağlık Meslek Lisesi açıldı.
Sağlık Meslek Lisesi’nin kendi binasına taşınmasından sonra Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine alınan konak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol sonrası Kadirli Belediyesi’ne devredildi. Menderes Özat

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz