YANIK  İBA’YA VE  MECLİS ÜYELERİNE HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

YANIK İBA’YA VE MECLİS ÜYELERİNE HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

İL GENEL MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İL GENEL MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İL ÖZEL İDARESİ MAKİNE PARKINA 1 MICIR SERİCİ, 2 GREYDER, 6 KAMYON VE 1 TIR ALINDI

İL ÖZEL İDARESİ MAKİNE PARKINA 1 MICIR SERİCİ, 2 GREYDER, 6 KAMYON VE 1 TIR ALINDI

Kan bağışına davet…

Kan bağışına davet…

İnşaatta kaza..

İnşaatta kaza..

Osmaniye AFAD İl Müdürü BULUT: “Boğulma, Sessiz Gelişen Bir Ölümdür.”
    • 28 Mayıs 2019 - 21:00:00

Osmaniye Afet ve Acil Durum İl Müdürü  Serhat BULUT, bunaltıcı ve sıcak havalara denk gelmesi tahmin edilen Ramazan Bayramı tatili öncesinde, suda boğulma olayları ihtimaline karşı vatandaşlarımıza yönelik uyarı ve bilgilendirme niteliğinde açıklama yaptı.  BULUT, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Havaların ısınması ile birlikte sıcaktan bunalan vatandaşlarımız soluğu akarsu, baraj, havuz ve denizlerde almaktadırlar; ancak yanlış bilinenler ve ihmaller yüzünden boğulma vakası haberlerinin de arttığını gerek görsel gerekse yazılı basından öğrenmekteyiz.

Yüzey akıntısı az gibi görünse dahi akarsularda, sulama kanallarında, barajlarda ve göletlerde yüzmek tehlikelidir.

Öncelikle yüzme bilseler dahi vatandaşlarımızın ne tür sularda yüzmenin tehlikeli olduğunun bilincinde olması en önemli tedbirdir. Çok bilen, çok yanılabilir; boğulan insanlara baktığınızda bir kısmının ciddi manada yüzmeyi iyi bildiğini zannedenlerden oluştuğunu görmekteyiz. Bu nedenle de yüzme bilseler dahi vatandaşlarımızın ne tür sularda yüzmenin tehlikeli olduğunun bilincinde olmasının önemini vurgulamaktadır. Yüzey akıntısı az gibi görünse dahi akarsularda, sulama kanallarında, barajlarda ve göletlerde yüzmek tehlikelidir. Özellikle baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyin. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar. Son yıllarda bu tür yerlerde suda boğulma oranlarında ne yazık ki büyük artış yaşanmaktadır. Bölgemizde Karaçay, Ceyhan Nehri, sulama kanalları, sahiller boğulma olayların sık yaşandığı yerlere örnek gösterilebilir.

Bunun yanında tehlikeli olmayan sularda yüzülse dahi boğulma olaylarının yaşandığı ne yazık ki istatistiklerde mevcuttur. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise yüzerken bazı hususlara dikkat edilmemesi veya gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır. Paniğe kapılan kişi kontrolünü kaybeder ve boğulma kaçınılmaz olur. Bu nedenle panik yapmayın. Tek başınıza yüzerken sürat motorlarına dikkat edin. Tekne kullanıyorsanız, cankurtaran yeleği giyin. Şaka niyetiyle de olsa, hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Yüzerken, küçük çapta da olsa, rahatsızlık hissettiğiniz an sudan çıkın. Özellikle yüzme bilmeyenler, derin ve bulanık sulara kesinlikle girmemelidir.

Tok karnına ve özellikle çok sıcak havada denize girmek sağlık açısından riskli bir durumdur

Karnınız tok iken suya girmeyin. Tok karnına ve özellikle çok sıcak havada denize girmek sağlık açısından riskli bir durumdur. Sıcak havada fazla yemek yemek, aşırı yağlı ve hazmı zor yemekler tüketmek vücudun metabolizmasını hızlandırmakta ve kalbe aşırı yük binmesi sonucu kalbin zorlanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla; yemek yedikten en az iki saat sonra denize ya da havuza girilmeli, kalp rahatsızlığı olan ya da risk taşıyan kişilerin ise yaklaşık olarak saat 16-17 .00’den sonra girmesi önerilir.

İster yetişkin isterse çocuk ya da olsun, hareket kabiliyetinizi engelleyeceğinden dolayı çok su tutan giysilerle suya girilmemelidir. Ani bir şekilde suya atlamayın. Özellikle yaz başlarında soğuk olan tatlı sular sizi paniğe sevk edebildiği gibi kramplara da yol açabilir. Ne kadar derin olduğu hakkında bir fikriniz yoksa suya balıklama dalmayınız. 2 metreden düşük derinlikler omurga kırıklarına yol açarak, ölümünüze neden olabilir. En iyi olasılıkla felç olabilirsiniz. Suya girmeden önce ufak ısınma egzersizleri ya da esneme hareketleri yapın.

Dalgalı sulara girmeyiniz, girdiyseniz açılmayınız. Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir, kurtarmak zorunda kalırsanız boğulan kişiye önden değil arkadan yanaşarak tutup kıyıya çıkarınız. Su içinde tehlikeli şakalar yapmaktan kaçının. Bilinç kaybına, reflekslerin zayıflamasına neden olduğundan alkollü iken suya girilmemelidir. Balık avlarken, tekne turlarına çıkarken teknelerde can yeleği bulundurulmalı, yüzme bilmiyorsanız üzerinizde olmasında büyük fayda bulunmaktadır. Sara hastası olan kişilerin özel önlem alınmadığı sürece havuz ya da denize girmemelidir.

Denizlerde görülen, rüzgârlı havalarda, topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan ve dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlü olan çeken akıntıya (Rip) da dikkat etmemiz gereklidir. Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa; sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa; düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa; kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.

Peki Çeken Akıntıya Kapılmamak İçin Neler Yapmalıyız? Dalgalı havalarda denize girmeyin, çocuklarınız denizdeyken bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın. Kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun. Denize mutlaka su tutmayan kıyafetler ile giriniz.

Eğer; çeken akıntıya kapılırsanız, sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz

Eğer; çeken akıntıya kapılırsanız, öncelikle sakin olun. Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler, sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun. Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.

Denizlerde kamu/özel işletmelerin belirlediği alanların dışında denize girilmemesi uygun olmakla birlikte toplumumuzun ekseri çoğunluğu belirlenen alanların dışında denize girmekte, sonucunda da boğulma olaylarıyla karşılaşabilmekteyiz. Bundan dolayı denize girmek için kamu/özel işletmelerin belirlediği alanlar ile cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin.

Bir noktaya daha değinmek gerekirse; gölet, baraj ve su kanalı bulunan mesire alanlarına pikniğe gidildiğinde, tarla/bağ/bahçede çalışıldığında ailelerin çocuklarını dikkatli bir şekilde takip etmeleri, göz önünden ayırmamaları, eğer anlayabilecek yaşta iseler çocuklara ortamdaki tehlikelerin anlatılması gerekmektedir.

Buradan ayrıca ailelere seslenmek istiyorum, boğulma ve doğada kaybolma olaylarına karşı çocuklarınızı bilinçlendirin, onlarla konuşun, başlarına neler geleceğini, çözüm yollarını anlayabilecekleri şekilde anlatın ki ona göre tavırlarını geliştirebilsinler.

Önümüzdeki 9 günlük bayram ve sonrasında yaz tatilinde, bayram sevincinize ve tatilinize gölge düşmemesi adına yaptığımız uyarılara özenle ve önemle dikkat etmenizi bekliyoruz.

Vatandaşlarımıza gönüllerince geçireceği hayırlı bir bayram dilerken; tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan bayramını şimdiden kutlarım. ”

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz