KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

KADİRLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI VE YÖNETIM KURULU ÜYELERİ  BASINLA BİR ARAYA GELDİ

KADİRLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI VE YÖNETIM KURULU ÜYELERİ BASINLA BİR ARAYA GELDİ

TEKELİ KÖYÜNDE ÇIKAN YANGINDA ODUN VE BALYALAR YANDI

TEKELİ KÖYÜNDE ÇIKAN YANGINDA ODUN VE BALYALAR YANDI

Başkan Olcar, şoför ve galerici esnaflarıyla bir araya geldi

Başkan Olcar, şoför ve galerici esnaflarıyla bir araya geldi

MANDA SÜTÜ KADINLARA GELİR KAPISI OLDU
    • 31 Mart 2023 - 17:27:52

MANDA SÜTÜ KADINLARA GELİR KAPISI OLDU

Osmaniye’nin Kadirli İlçesinde Savrun çayı kenarında bulunan Kümbet köyünün 200 yıllık manda (camuz) yetiştirme geleneği bulunuyor. Köyde bulunan 300 manda sürüsünde hemen, hemen her evin birkaç mandası bulunuyor ve bu mandalardan elde ettikleri sütleri satarak kadınlar geçimlerini sağlıyor.
Kümbetli girişimci kadınlar sadece manda sütü satmakla aile bütçesine cüzi miktarda katkı sağladıklarını anlayınca Sevgi Ayas önderliğinde Kümbet Köyü Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kuruyorlar ve KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayıp özellikle kadınlar ve gençlere yönelik girişimcilere Sıfır Faizli ESKKK Kredisi kapsamında 500 bin liraya kadar kredi limitlerinden yararlanarak işlerini büyütüyorlar. Şimdi ise Mandanın sütü başta olmak üzere yoğurt, peynir, kaymak, tereyağı gibi hayvansal ürünler üretip satıyorlar.
MANDA SÜTÜ VE YOĞURDU ALIN TERLERİ OLDU
KOSGEB kredisinden yaralanan manda sahiplerinden Mediha Ayaz , “Kadirli Merkeze yaklaşık 5 kilometre mesafede olan Savrun Çayı kenarında bulunan köyümüzde eskiden bu yana Anadolu mandası yetiştiriliyor. Köyün merası var. Biz kadınlar olarak köyümüzde kooperatif kurduk ve kolektif çalışmaya başladık. Eskiden kadınlar üç beş mandasını kendileri otlatırdı şimdi bir çoban tutuk. Çoban köyün mandalarını gündüzleri köyün merasında otluyor, akşamları evlerine getiriliyor” dedi.
YERFISTIĞI, TURP VE MANDALAR
Biz kadınlar zaten alışmışız sabahın 05.00 gibi kalkıyor, ağzı var dili yok mandaları ve tüm ev işlerimizi güneş yükselen kadar bitiriyoruz diyen Rumeysa Ayaz ise “Erkekler tarlalara çalışmaya giderken bizler de diğer bağ, bahçe ev işlerine yöneliyoruz. Kadirli’nin bu bölgesinde Türkiye’nin yüzde 70 ini karşılayan meşhur Kadirli turpu ve yüzde 35 ini karşılayan yerfıstığı yetiştiriliyor. Çukurova’nın olmazsa olmazı pamuk ekimi bitti sayılır onun yerine son yıllarda mısır ve buğday ekiliyor. Marul, ıspanak gibi tarımsal ürünler ekiliyor” diye konuştu.
BIÇAKLA KESİLEN MANDA YOĞURDU
Kadirli’nin Aşağıçiyanlı köyünden manda sütü almak için Kümbet’e gelen Tuğba-Sezgin Tuğay çifti, “Bizim oralarda manda sütü yok. Süt almak için 19 km yol katederek buraya geliyoruz Komşularda ısmarlıyorlar o zaman daha ekonomik oluyor. Mandanın yoğurdu çok güzel oluyor. Manda yoğurdu içeriğindeki besleyici proteinler, vitaminler ve düşük kalorili olması nedeniyle çok şifalı. Küçük çocuklarınız var onlara yediriyoruz. Soframızdan eksik etmemeye çalışıyoruz” dediler.
Mandalardan süt çok az üretiliyor bu da fiyatlara yansıyor inek sütünün litresi 15 lira iken manda sütü 25 liradan satılıyor.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz