SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ “TİRŞİK ÇORBASI”´NA RAĞBET ARTTI
    • 23 Şubat 2021 - 07:45:15

KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ “TİRŞİK ÇORBASI”´NA RAĞBET ARTTI

Andırın Doktoru olarak ün salan “Tİrşik çorbası” Kış ayında sofralara farklı bir lezzet katıyor.
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinin coğrafi işaretli Tescil Belgesi alan ürün olarak Türk Patent Enstitüsü Marka Kurumunca 2012 yılında tescillenen “Tirşik çorbası” Kış aylarında Andırın ve Kadirli ilçesi başta olmak üzere çevre il ve ilçelerin de sofraların vazgeçilmezi oluyor.
Dağlardan toplanan yılan pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak adlandırılan bu bitkiyi,tablalarda da bulmak mümkün.Evlerin bahçelerinde ve Damlarda büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilen Tirşik,evlerde Kadınlar tarafından imece usulü yapılarak sofralara geliyor.Kadirli ve Andırın’da çok sayıda Aile Tirşik çorbasını ticaret haline getirerek Kış aylarında ev ekonomilerine de önemli bir gelir sağlıyor.
Son yıllarda rağbet gören Tirşik çorbası , ekşimsi tadı ve damakta bıraktığı lezzet nedeniyle yöre insanı tarafından sevilerek tüketiliyor.Genellikle dağlarda yetişen ve “yılan otu” denilen yabani bitkiden zahmetli işlemlerin ardından yapılan çorba, yöre insanları tarafından “Andırın doktoru” olarak adlandırılıyor. Dağlardan toplanan yılan pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak adlandırılan bu bitkiyi, doğada acı olması nedeniyle hiçbir canlı yemiyor.
Tirşik çorbası yörede, bulgur pilavı ve yufka ekmekle birlikte tercih ediliyor.

Dağlarda yetişen ve hayvanların yemediği bu zehirli ot, belli işlemlerden geçtikten sonra adeta şifaya dönüşüyor. Uzmanların açıklamalarına göre,Antioksidan özelliği ile vücut direncini arttıran ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren Tirşiğin, yüksek dozda antioksidan içerdiği için Kış ayında bol yendiği zaman bir çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.
“Tirşik çorbasının yapımını anlatan Meryem Çatalbaş, Önce yıkanıyor,ardından ince ince doğranarak kaynar suya atılıp acısı alınıyor. Üzerine bir miktar yoğurt katılarak bir süre daha pişirilip un eklenerek çorbanın tenceresi, kalın örtülerle sarılarak bir gün bekletiliyor. Bunu yapmakta amaç çorbanın ekşimesini sağlamaktır. Tirşik çorbasının hazırlanması esnasında en önemli aşamayı doğrama ve mayalama oluşturuyor.

Ertesi gün ekşimiş hale gelen çorbaya nohut ya da buğday ilave edilip üç saat daha pişirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sarımsak eklenen Tirşik çorbası, bulgur pilavı ve yufka ekmekle servis edilerek harika bir lezzet oluşuyor dedi.Çatalbaş ayrıca Tirşik çorbasına her geçen gün rağbet daha da artıyor diyerek, yakın çevre ve Türkiye’nin değişik illerine de Tirşik çorbasını gönderdiklerini belirtiyor.
Kilosu 6-7 liradan alıcı bulan 1 kğ, pancardan 5 kilogram Tirşik elde edilirken,piyasaya da hazır pişmiş halde kilosu 8-9 Liradan satılıyor.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz