SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

KADİRLİ’Yİ KEŞFEDİYORUM…
    • 16 Haziran 2020 - 07:38:00


Kadirli 124 bin nüfuslu şirin ve kültür zengini bir ilçemizdir. İlçenin kuzey istikametindeki Şabablı köyünden Kösepınarı–İlbistanlı köylerine giderken Savrunu geçince sol tarafta kubbeli küçük bir türbe görünmektedir. Asfalttan 150-200 m solda az sayıda mezarların arasında yer almakta olan Hasan Dede türbesi, ilçeye 7 km uzaklıkta olup üzerinde “Bu Eser Korunması Gerekli Tescilli Kültür Varlığıdır” yazılı bir levha olduğu halde bakımsız oluşuna üzüldüm doğrusu. Dergâhlara has bir özellik olan engin kapıdan içeri mecburen eğilerek girilebiliyor. Çok kısa bir araştırmada elde edilen bilgilerden 1365- 1440 yılları arasında Kadirli’de yaşamış Hoca Ahmet Yesevî’nin talebelerinden olduğunu öğreniyoruz.
Çevresinde eski mezarların tahrip olduğu hatta bazılarının da kaybolduğunu da yine aynı kaynaklardan öğreniyoruz. Hasan Dede hakkında söylenegelen değirmen taşını yürüttüğü ile ilgili farklı menkıbeler de var. Çevresindeki yeni mezarlar da yakın köy mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımıza ait. Bilindiği üzere Türbe Din/tasavvuf büyüklerinin mezarlarının bulunduğu yapılardır.
Bir de mezar olmadığı halde türbe tarzındaki yapılar da MAKAMdır. İşte bizim insanımız maddi manevi her hangi bir sıkıntıya girdiğinde veya manevi bir atmosfer ihtiyacı olduğunda cami ve türbelere koşar. Evde hazırladığı yiyecekleri(durumu daha iyi olanlar kurban keserek) hem aile fertlerine hem de orda karşılaştığı insanlara ikram eder. Fakat burada insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak ve rahat edecekleri kameriye/çardak, çulunu/savanını serebileceği düz bir alan, çeşme, ocaklık ve tuvalet gibi bir çevre düzenlemesi maalesef yok.
Neyse ki az aşağıda Balıklağa ve Savrun Çayının birleştiği yerin/kavşut çevresinde ağaç gölgeleri var.
Ayrıca yine daha aşağıdaki Savrun Regülatörünün suyu şişirmesiyle oluşan göleti seyrederken, insanın ruhu dinleniyor. Kadirl’mizin sıcak günlerinde yaylaya gidemeyen insanlarımıza hizmet açısından, bakım ve çevre düzenleme ihtiyacı olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Kadirli’de yaşayanlar ve Kadirl’li olup Kadirli’ye sık uğrayanlar için; şartları böyle de olsa, mevcudu iyi değerlendirmek bakımından özellikle öğleden sonraları dinlenmek için iyi bir alternatiftir diye düşünüyorum. Hasan Dede ve bütün ecdadımızın ruhları için üç İhlas bir Fatiha okuyup ruhlarına bağışlamak ise hepsine değer ne güzel bir duygudur.Mustafa Zincirkıran-Eğitimci-Yazar

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz