SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

GAZ SANCISI….
    • 21 Temmuz 2022 - 12:45:21

GAZ SANCISI – EMRE KIR

Önümüzdeki yıl, yani 2023 itibariyle Avrupa ve batı ülkelerini zor bir kış bekliyor olacak.2014 Ukrayna meselesinin ardından 2022 ‘de patlak veren Ukrayna-Rusya savaşıyla beraber Avrupa siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan çok türbülanslı aylara doğru ilerliyor.

 

Şubat ayında ABD’nin öncülüğünde Batı Avrupa ülkeleri ile birlikte Rusya’ya karşı başlatılan ambargo silahının namlusu ters dönmüş durumda. Yakın zamanda Rusya tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Akım-1 gaz boru hattının yaklaşık 10 gün kadar bakıma alınacağı ve gazın kesildiği açıklaması Avrupa ülkelerinde tam bir şok yaşattı. Rusya’dan Avrupa’ya uzanan bu gaz boruları elbette Almanya için çok değerli, lakin Almanya’nın yanı sıra bu gazdan, Belçika, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi pek çok Batı Avrupa bloğu ülkeleri de faydalanıyor. Yani olası bir gaz kesme durumu, bu ülkelerde tam bir kaos yaratır.

 

2022’nin ilk çeyreğinde, Romanya, Bulgaristan ve Polonya gibi ülkelere gazın vanası kapatmıştı Rusya. Hemen ardından misilleme yaptırımlar devam etti. İtalya’ya verilen gaz %15 oranında azaltıldı. Almanya da bu yaptırımlardan nasibini aldı. Oraya da giden gaz miktarı %40 oranında düşürüldü. Zaten Kuzey Akım-2 borusunun halen faaliyete geçirilemediğini göz önüne aldığımızda, üstüne bir de bu yaptırımlar ,önümüzdeki yeni yılın ilk aylarında Avrupa’yı ciddi bir enerji krizinin ortasında bırakacaktır. Özellikle sanayi enerjisi anlamında Rus gazına epey bağımlılığı olan Fransa’da Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire,Rus gazının tamamen kesilmesi durumda ülke sanayisi üzerinde çok ciddi bir enerji krizi ile karşı karşıya kalacaklarını itiraf etti.

 

Fransa başbakanı da yaptığı bir açıklamayla ortaya çıkabilecek bu enerji kriziyle beraber enerji kullanım fiyatlarında fahiş yükselmeler olacağının altını çizdi. Böyle bir enerji kıtlığının tam ortasında çaresiz kalmak istemeyen Fransa, Katar, Cezayir gibi ülkelerde ciddi bir arayış içerisine girmiş durumda. Bir başka düşünülen alternatif ise fosil yakıtların kullanımı. Yani petrol ve kömürü tekrar devreye sokmak… Ama böylesine bir kaynak seçimi uzun vadede ekolojik sonuçlar açısından daha büyük tepkilere sebep olabilir. Yani, yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal. Bu tablo, Avrupa’nın ne kadar zor bir durumda olduğunu bize gösteriyor.

 

Sadece Fransa mı? Hayır elbette. Başta Almanya olmak üzere pek çok ülke krizin eşiğinde. Görünen o ki, Avrupa zor bir kışa doğru ilerliyor. Özellikle gaz kullanımı hususunda ciddi kısıtlamalar olacak. Bizim duyduğumuz 20 C üzerinde ısıtma olmayacak. ’’Savaş Ekonomisi ‘’ mi yoksa ‘’Kıtlık Yönetimi’’ mi varın onun adını siz koyun. Yükselmesi beklenen enflasyon, ekonomik dalgalanma ve istikrarsızlık ,enerji kıtlığı…Bunlar en hafif senaryolar. Eee yıllar öncesinden başlayarak Ukrayna-Rusya savaşını körükleyen, NATO ülkeleriyle kol kola halay çekerek ambargoları başlatan ABD ve Batı Avrupa ülkeleri de artık bu gaz sancısına bir çözüm bulurlar. Sevgilerimle…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz