Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözleriyle, toplum içinde kadınlara verdiği önemi her fırsatta dile getirmiştir. Gerçekleştirdiği reformlarla Türk kadınlarının haklarını teslim etmiş, öyle ki birçok Avrupa ülkesinden önce bizim ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini sağlamıştır.
Atatürk, kadınlara yaklaşımı ile dikkat çeken bir liderdir. Her ortamda kadınların medeni, siyasi ve kültürel haklarını savunmuştur. Erkeklerle eşit olmalarını sağlayacak modern devrimlerle kendini dünyaya hayran bırakmıştır. Çağdaş ve modern bir toplum için kadınların; özgür bir vatandaş olarak haklarının tanınması ve haklarına saygı duyulması gerektiğini göstermiştir.
Bizim toplumumuzun başarı gösterememesinin sebebi kadınlara karşı gösterdiğimiz ilgisizlik ve kusurdan doğmaktadır.’’‘’Kadın denilen varlık, bizatihi ( kendisi) yüksek bir varlıktır. Onun yoksulluğu olmaz. Kadına yoksul demek, onun bağrından kopup gelen bütün insanların yoksulluğu demektir’’‘’Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın…
5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklikle kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının ardından, 8 Şubat 1935’te yapılan seçimler sonucu 17 kadın milletvekili ilk kez Meclis’e girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18’e yükseldi. Kadınların bu tarihten sonra Meclis’teki temsil oranı 4,6 ila 0,7 arasında kaldı.
Bu oran 2007’de yapılan 23. Dönem seçimlerine kadar uzun yıllar aşılamadı.
Parlamentoda kadın milletvekili oranı 2007 yılından itibaren artışa geçti.
550 milletvekilinin görev yaptığı Meclis’te kadın temsil oranı 2007’de yüzde 9,1; 2011’de yüzde 14,3; 2015’te (7 Haziran) yüzde 17,6; 2015’te (1 Kasım) ise yüzde 14,7 olarak gerçekleşti.
Son seçimlerle birlikte bu oran, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenlemeden bugüne kadar en yüksek seviyeye çıktı.
600 milletvekilinin yer aldığı 27. Dönem Parlamentosu’nda, 24 Haziran 2018’deki seçimlerde 104 kadın milletvekilinin Meclis’e girmesiyle kadınların temsil oranı yüzde 17,1 oldu.
7 Haziran 2015’teki seçimin ardından oluşan ve kısa süren 25. Dönem Parlamentosu’nda temsil edilen kadın milletvekili, oran olarak, 550 milletvekili üzerinden yüzde 17,6 olmuştu. 2018 seçimlerinde 104’e çıkan kadın milletvekili sayısı, 2021’de 101 olmuştur.
27. Dönem Parlamentosu’nda 101 kadın milletvekili bulunurken, kadınların temsil oranı da 17,29 olarak gerçekleşti.
Türk kadınının tam 88 yıldır seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu ifade eden arama motorlarından aldığım bilgileri yazdım bu hafta. Yıl 2022 ve Geldiğimiz noktada, parlamentoda malesef halâ yeteri kadar kadın yok . Bize bu hakkı pek çok AVRUPA ülkelerinden önce tanıyan Mustafa Kemal ATATÜRK bu günleri böyle hayal etmemişti eminim. Ve Türk kadınından büyük beklentilerini şu sözlerle ifade etmiştir.
Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırl‾ar.
Mustafa Kemal ATATÜRK.
ATAMIZI SAYGIYLA ANIYORUZ RUHU ŞAD OLSUN.
- UYARI
- Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
- İSKAN EVLERİ CAMİİNDE AŞURE ETKİNLİĞİ
- JANDARMADAN UYUŞTURUCU TACİRLERİNE GEÇİT YOK
- Sporcular “ödüllendirildi”
- BAŞKAN OLCAR’DAN “AŞURE” İKRAMINA DAVET
- Kadirli’de zabıta ekipleri iş yerlerini denetledi
- TRAKTÖR ALTINDA KALAN BİR KİŞİ AĞIR YARALANDI
- EKMEĞE 1 TL ZAM YAPILDI
- KAYMAKAM GÜNEY İÇİN VEDA GECESİ DÜZENLENDİ
- KÖYDE KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİNE AŞURE DAĞITILDI
- Okul müdürlerinin yeni yerleri belli oldu