OSMANİYE VALİSİ ERDİNÇ YILMAZ KADİRLİ’DE İNCELEME VE ZİYARETLERDE BULUNDU..

OSMANİYE VALİSİ ERDİNÇ YILMAZ KADİRLİ’DE İNCELEME VE ZİYARETLERDE BULUNDU..

KAN BAĞIŞI KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ

KAN BAĞIŞI KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ

100. YIL ORTAOKULU TÜRKİYE YARI FİNALLERİNDE

100. YIL ORTAOKULU TÜRKİYE YARI FİNALLERİNDE

ŞEHİT POLİSLERE YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU

ŞEHİT POLİSLERE YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU

UYUŞTURUCU OPERASYONU 2 KİŞİ TUTUKLANDI

UYUŞTURUCU OPERASYONU 2 KİŞİ TUTUKLANDI

BAL KABAĞININ HASI KADİRLİ’DE YAPILIYOR
    • 21 Kasım 2018 - 08:56:15

Kış Aylarında Yoğun Rağbet Gören Ürünlerden Bal Kabağının tatlısı lezzetine lezzet katıyor.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde,eskisi gibi yapılmıyor olsa da çok az aile bu zor ve emek isteyen sağlık açısından da faydalı olduğu bilinen tatlı kültürünü yaşatmak için kabak tatlısından vazgeçmiyor.
İlçede, bir araya gelen komşular bıçaklarla dildikleri tevriz kabağını önce soyuyor sonra da ince dilimler haline getiriyorlar. İnce dilimler halinde Kazanların içerisindeki suya konulan taş kireci tortusunun süzülmesinin ardından kabakların üzerine dökülerek bir gün boyunca daha gevrek ve kıtır kıtır olması için kazanlarda dinlendirmeye bırakılıyor. Odunla yakılan kazanlarda pişen dilimlenmiş haldeki kabaklar yaklaşık 3 saat süren bir işlemin ardından tatlı olarak yemeye hazır hale geliyor.Üzerine tahin ve ceviz dökülerek eşsiz tadıyla sıcak yada soğuk olarak misafirlere ikram ediliyor.Kabak tatlısını yiyenler, tatlı yediğimizin farkına varıyoruz.Eskiden çok yapılırdı ama şimdilerde yapılmaz oldu,bu tatlı bizim geleneklerimizde vardı.Musa Aslansofuoğlu’na bu lezzeti tattırdığı ve kültürümüzü yaşattığı için teşekkür ediyoruz dediler.

Kabak tatlısını ilçede en iyi yapanlardan biri olarak bilinen Eğitimci Musa Aslansofuoğlu,Bizim bunu yapma sebebimiz tamamen kültürel bir çalışma. Bununla beraber zengin bir coğrafyaya sahip olan Çukurova’da bir çok güzelliklerin içerisinde kabak tatlısı da ayrı bir önem arz ediyor. Bundan yola çıkarak bu yaptığımız çalışmayı tamamen damak zevkimize görsel olarak ve unutulmaması gerektiği için yapıyoruz. Eşsiz bir sunum şekli vardır ceviz ve tahinle.  Verilen emeğe değen bir tatlı çeşidimiz. Tamamen organik olarak yetişen tevriz kabağından elde ettiğimiz kabakları güzel bir şekilde doğrayarak onu taş kirece ıslayıp burada bakır kazanların içerisinde ateşle özellikle köz ateşinde kaynatarak elde ediyoruz    çok yaptığımızın sebebi de çok kişinin yemesine sebep olmak ve bu tadı bir çok insanın tatmasını sağlamak için dedi.

Diyetisyen Huriye Saygılı ise,Kabak kış aylarının özellikle kıymetli sebzelerinden birisi. Yaklaşık olarak 100 gramı 26 kalori içermekte bu oranla düşük kalorili bir sebzemiz. Su oranı ve lif oranı yüksek bir sebze. Bu açıdan hem diyet sürecinde kullanabileceğimiz hem de diyabet gibi kronik hastalıkları olan bireylerin kullanabileceği güzel bir sebze. Betakrotan açsından zengin bu da A vitamini öncüsü bir vitamin olduğu için yine görme fonksiyonlarımızın daha sağlıklı çalışması için kullanabileceğimiz güzel bir sebze olacaktır. Bu şekilde kendi suyunda pişirdikten sonra üzerinde bir miktar bal veya pekmez birazcık ceviz fındık gibi kuruyemişlerle desteklersek daha sağlıklı bir alternatif üretmiş oluruz. Eğer diyabet gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa da diyabetli hastalar bu şekilde kabak tatlısını yanında süt veya yoğurtla beraber şeker ilave etmeden kullanabilirler. Üzerine biraz da tarçın ilave ederlerse kan şekerini dengelemiş olurlar dedi.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz