ATAMASI YAPAN DOKTORLAR HASTA KABULÜNE BAŞLADI

ATAMASI YAPAN DOKTORLAR HASTA KABULÜNE BAŞLADI

SUMBAS’DA 23 NİSAN COŞKUSU

SUMBAS’DA 23 NİSAN COŞKUSU

OTOMOBİL EVİN BAHÇESİNE DÜŞTÜ 1 YARALI

OTOMOBİL EVİN BAHÇESİNE DÜŞTÜ 1 YARALI

KADİRLİ’DE 104.YIL 23 NİSAN COŞKUSU

KADİRLİ’DE 104.YIL 23 NİSAN COŞKUSU

VALİ YILMAZ, 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NDE BULUŞTU

VALİ YILMAZ, 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NDE BULUŞTU

    • 18 Ocak 2021 - 07:50:59


O Muhteşem Kadınlarla İlk tanışmamız Kadirli Belediyesi Meclis üyesi olduğum dönemde oldu. Her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kadirli Belediye Başkanımızla birlikte onlara çiçekler veriyorduk.
Yürekleri bedenlerinden büyük Kadınlar onlar, tanıdıkça etkilenmemek mümkün değil. Nereden başlasam bilemiyorum ama önce “turp” birkisinden bahsetmek istiyorum.
Kadirli İlçesi Kent ekonomisine çok büyük milyonluk sağlayan turp , tarladan sökülerek Savrun çayı üzerine kurulan havuzlara dökülüyor.
Kışın soğuğunda çoğunluğu kadın işçiler tarafından bu havuzlarda yıkanarak paketlenen ürünler, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere sevk ediliyor.
Turp pek çok faydasıyla halk arasında “Turp gibiyim” deyişiyle bilinir. İçerdiği yüksek miktarda E,A,C,K, B6 vitamini, mineral ve lif sayesinde adeta bir besin deposudur. Turpun kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere üç çeşidi vardır. Kırmızı turp yağ içermez ve kalori değerinin çok düşük olması sebebiyle diyetlerin vazgeçilmezidir. Siyah turp, adeta doğal öksürük şurubu olarak bilinir. Beyaz turp ise halk ağzında “Japon Turpu” olarak bilinir, eklem ve romatizma ağrıları üzerinde çok etkilidi
Yaşlanmayı önler.
Kana verilen oksijeni arttırır.
C vitamin deposudur.
Kan basıncını düzenler.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Besin değeri yüksektir; Antioksidan, lif, çinko, potasyum, megnezyum, bakır kalsiyum, demir, manganez, E, A, C, B6 ve K vitaminlerini içerir.
Metobolizma dostudur.
İçerdiği yüksek iyot sebebiyle guatr gibi tiroit hastalıklarından korur.
Kansere karşı koruyucudur.
Beş aylık sezonun baş rol oyuncuları
Kadınlardır. Ayaklarında koruyucu çizmeleriyle soğuk Savrun Çayı içinde ekmek parası kazanmak için sigortasız çalışıyorlar. Havuzlara dökülen turpların tek tek yıkanması, paketlenmesi de onlara ait. Bu aşamadan sonra paketlerin kamyonlara yüklenmesi kalıyor bu da erkek işçilerin görevi.
Biz de sık sık Kadirlinin emekçi kadınlarını ziyaret ederek birlikte hoş vakitler geçirdik. Doğum günü kutlamaları bile yaptık mumlar söndürdük pasta kestik ve afiyetle yedik.
Pek çok turp havuzu var Savrun Çayında. Hepsini ziyaret etmek mümkün olmadı. Çok zor şartlarda çalışan kadınların hepsi görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar. Mutfak sorumlusu kadının görevi diğerlerinden farklı. O Yemekleri yapıyor ,bulaşıkları yıkıyor .Bizim ziyaret ettiğimiz havuzda mutfak sorumlusu Fatma Durmuş hanım bütün ev ihtiyaçlarını buradan elde ettiği gelirle almış. Sadece günlük kazançlarını biriktirerek ev alanlar bile var.
Kadınlar biriktirmeye hem yatkın hem de alışkındır.Yapılan iyiliği de kötülüğü de kolay kolay unutmazlar. Araları bozuk olanlar bile (çoğunluğu) dışarıdan en ufak bir saldırıda hemen savunmaya geçerek birbirlerini koruyup kollarlar.
Bu ortamda çalışan emekçi kadınlar hem sosyal hem de ekonomik olarak kendilerini geliştiriyorlar. Çalışma saatleri eve gidince yemek yapmaya ve temizlik yapmaya da yeterli olur mu acaba diye sorduğumda; Alıştık artık her şeyi yetiştiriyoruz demişlerdi.
Geçtiğimiz yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Kadirli Kadınlar Meclisi olarak onları ziyarete giderken süpriz yapmak istedik.Bu yüzden ilçemizde sevilen sayılan değerli iş adamlarımızdan onlar için çam sakızı çoban armağanı hediyeler istedik.
Sağolsunlar bizi kırmadılar ve hediyeler özel araçlarla turp havuzuna kadar geldi. Küçük hediyeleri de biz evde paketler haline getirdik ve onlara bu şekilde verdik. Bu mutluluğun tarifi olamaz. Hem biz hem de onların mutluluğuna sebep olan Kıymetli iş adamlarımıza sonsuz teşekkürler. Şunu da söylemek istiyorum ki bu iyilikler sadece bizi değil onları da mutlu etti. Hatta tekrarlayacağımız konusunda sözleştik.
Her güzel şey bir adımla , karşındaki kişiyi anlamakla (empati yaparak) başlıyor. Sevildiğini ve değerli olduğunu hisseden kadın dünyanın en mutlu ve sağlıklı insanı olur. @kadirlikadınlarmeclisi olarak kendi çabalarımızla bu kadınlara destek olmaya çalıştık. Sadece bir kaç saat onlarla birlikte vakit geçirmek bile hepimize iyi geliyordu. İnşallah pandemi dönemi bittiği zaman ziyaretlerimize devam edeceğiz.
Dün itibarıyla covid19 aşıları ülkemizdeki sağlıkçılara uygulandı. Kadirlideki sağlıkçılarımız da aşı oldular. Ülkemiz için ve ilçemiz Kadirli için hayırlı olmasını diliyorum. Buradan tüm sağlıkçılara tekrar tekrar teşekkürler ediyorum, Kolaylıklar diliyorum . Dilerim artık Özlem duyduğumuz günlere kavuşuruz.İyilikleri çoğaltarak kötülükleri azaltalım istiyorum. Turp yıkayan emekçi muhteşem Kadınlar başta olmak üzere tüm emekçilere selam ve sevgiler gönderiyorum.
@kadirlikadınlarmeclisi üyelerime kucak dolusu sevgiler yolluyorum.(Zeynep Yaren hanıma özel) Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sevgiyle kalın.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz