18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİNİN 109. YILDÖNÜMÜ İLÇEMİZDE TÖRENLE KUTLANDI

18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİNİN 109. YILDÖNÜMÜ İLÇEMİZDE TÖRENLE KUTLANDI

18 MART ŞEHİTLERİ İÇİN ANMA GÜNÜ MEVLİT OKUTULDU

18 MART ŞEHİTLERİ İÇİN ANMA GÜNÜ MEVLİT OKUTULDU

İl Genel Meclis Üyesi Adayı Alkan’a yoğun ilgi

İl Genel Meclis Üyesi Adayı Alkan’a yoğun ilgi

KADİRLİ MESLEK YÜKSEK OKULU MÜDÜRÜ  DOÇ DR. BURAK KOCAOĞLU ÜÇÜNCÜ  KİTABINI ÇIKARDI.

KADİRLİ MESLEK YÜKSEK OKULU MÜDÜRÜ DOÇ DR. BURAK KOCAOĞLU ÜÇÜNCÜ KİTABINI ÇIKARDI.

ANDIRIN’DA PULMONER REHABİLİTASYON EĞİTİMİ

ANDIRIN’DA PULMONER REHABİLİTASYON EĞİTİMİ

    • 3 Ağustos 2021 - 19:26:24

1946 yılında Prof. Dr.Helmot Bossert tarafından keşfedilmiştir. İlk kazıları Bossert ve Prof. Bahadır Alkım yapmıştır.Karatepe deki kazı koruma ve onarım çalışmalarını Halet Çambel devam ettirmiş, kaleyi açık hava müzesine dönüştürmüştür.

Türkiye’nin ilk açık hava müzesidir. Karatepe Azativataya Kalesi, geç Hitit döneminde M.Ö. 8. yy. ortalarında Que Krallığının, günümüze ulaşabilen en somut kalıntılarının bulunduğu bir yerleşim alanıdır. Kalenin surları doğu batı doğrultusunda 195 m. Kuzey güney doğrultusunda 375 m. uzunluğundadır.İkili sur sistemi ile korunan kale 33 adet kuleyle desteklenmiştir.

Kaleye, kuzey kapı ve güney kapı denilen , kulelerle desteklenen iki anıtsal kapıdan girilmektedir. Kalenin kuzey ve güney kapıları , yazıtlı heykeller, yazıtlı ve kabartmalı ortostatlarla süslenmiştir. Güney kapısına girdikten sonra Tarhunda heykelinin bulunduğu kutsal bir alan bulunmaktadır.Karatepede bulunan yazıtlar Luvice ve Fenike dilinde iki dille yazılmıştır.Yazıtlar bu dillerdeki bilinen iki dilli metindir ve Anadolu Hiyerogliflerinin çözülmesinde önemli rol oynamıştır.

Kabartma tasvirler demir çağının karanlık bir dönemini aydınlatma, Doğu ve batı kültürlerini yansıtmaktadır.Kabartmalarda dönemin inanışları tanrıları ve mitolojik yaratıkları , sosyal arabaları balıkçı kayıkları savaş gemileri betimlenmiştir.

Ortodokslarda yer alan müzik aletleri , savaş gemileri, savaşçıların zırh ve miğferleri Batı Anadolu ve Yunan kültürüne yansımıştır.

Bu bilgilerin hepsini internet sitelerinden de bulabilirsiniz. Ama o atmosferi asla yakalayamazsınız!

İstanbuldan gelen misafirim ( hemşehrimiz ) Hülya SEYİDOĞLU Hanımı ilçemizde biraz gezdirdim . Önce Lema abla ev yemeklerinde güzel bir yemek yedik. İki çocuğuyla küçük işletmesinde yaşam mücadelesi veren emekçi kadın Lema hanımla sohbet ettik. Cumhuriyet İlköğretimi civarında bu lezzetli yemeklerin mutlaka tadına bakmanızı öneririm.

Ardından tarih kokan KARATEPE ASLANTAŞ açık hava müzemizi gezdik. Büyük küçük herkesin mutlaka ziyaret etmesini öneririm. Her gittiğimde etkilendiğimi itiraf ediyorum .En çok ta Dr. Halet ÇAMBEL in odasından. Bu yüzden misafirime orayı gezdirmeyi çok istedim. Güvenlik görevlisi Zeki TÜRKMENOĞLU na ilgileri için çok teşekkür ederiz.

Ayrıca müze girişinde Erhan TÜRKMENOĞLU nun küçük işletmesinde çay içtik ve sohbet ettik. Ağaçtan kaşıkları nasıl yaptığını izledik. Daha önce de kullandığım için bu kaşıkların kullanımı çok güzel, tavsiye ederim.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzemize yolunuz düşerse eğer Dr. Halet ÇAMBEL in yaşadığı odayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

Yaşayan bir tarih var orda . O dönem kullandığı eşyalar, adeta insanı büyülüyor. Dr. Halet Çambel in Dönemin zor şartlarında yaptığı çalışmalar ise takdire şayan. Onunla ilgili , ilerde ayrı bir yazı hazırlayacağım inşallah. Çünkü bir kaç satıra sığmayacak kadar özel bilgiler öğrendim.

KADİRLİ Eğitim ve Kültür Vakfı ile OSMANİYE İl Kültür Müdürlüğünün özverili çalışmaları neticesinde “KARATEPE ASLANTAŞ AÇIK HAVA MÜZEMİZ” UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştır. Şimdi hedefimiz asıl listeye girebilmektir.

Geçtiğimiz günlerde Hemşehrimiz Ankara Vali Yardımcısı Mustafa ERKAYIRAN ı KADİRLİ Eğitim ve Kültür Vakfı KADİRLİ Şube yönetimi olarak ilçemizde ağırladık. Vakfımızla yakından ilgilenen Sayın Vali Yardımcımıza davetimizi kırmadığı için çok teşekkür ederiz. Kendisine ve değerli eşi Neslihan ERKAYIRAN hanıma selamlar sevgiler gönderiyorum.

Bu ilçe bizim için çok önemli olmalı! El birliğiyle en güzel yerlere getirebiliriz. Sadece samimiyetle ve birlikte hareket ederek bunu başarabiliriz. Bizden sonraki nesillere güzel miraslar bırakmak elimizde. Atalarımızın dediği gibi

“ Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur “

Son olarak KADİRLİ KARATEPE yolunu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Çünkü bu zor yolda gidip gelmeye mecbur bırakılıyoruz. Ve biz dün misafirimle sıkıntılı anlar yaşadık. Yaşanan onca ölümlü kazaları tekrar hatırlamak hepimizin içini acıtıyordur eminim.

Vefat edenlere tekrar Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar ve başsağlığı diliyorum.

Yedi Mart Andırın caddesinde, Haytaoğlu börekçilik ve Haytaoğlu süt ürünlerine mutlaka uğrayın. Çalışkan ve yardımsever kadın Mine HAYTAOĞLU Hanıma sonsuz teşekkür ediyorum. İyilikler paylaştıkça çoğalır. Biz ne kadar iyilikleri çoğaltırsak, kötülükler de o kadar azalacaktır. Başka yolu yok .

“YÜREKLERİMİZİ ATEŞ SARDI!”

Bu yazıyı geçen hafta sonu hazırlamıştım. Her hafta Pazartesi günleri KADİRLİ POSTASI Gazetesinde benim köşe yazılarım yayınlanıyor.

Gazetemiz bayram dolayısıyla erken basıldığı için bu Pazartesi günü yayınlanamamıştı. Şimdi gündemimiz orman yangını ile değiştiği için bazı eklemeler yaptım.

Hafta içinde başlayan orman yangını haberleriyle kahrolduk.

Yemek yiyemez su içemez olduk. Uyku uyuyamaz olduk. Canımız çok yandı . Çünkü Merkezi

Kazmaca köyünde başlayan orman yangını pek çok canlıyı yok ettiği gibi Karatepe köyüne kadar ulaştı.

Bizlere doğru haberler vermek pahasına canını tehlikeye atan ve tedavisi devam eden TRT muhabirimiz Sayın Hanifi DÖRGÖZ e geçmiş olsun der acil şifalar dilerim.

Onca zor şartlarda yapılan söndürme çalışmaları, bahse konu bozuk olan yolda, çok daha zor olmuştur eminim.

Ve bugün sabah 30.07.2021 tarihi soğutma çalışmaları başladığını haber aldık. Ümidimiz daha güzel haberler almaktır.

Ülkemin dört bir yanı ateşler altında kaldı.

Orman yangını, sadece ağaçların yok olması anlamına gelmiyor. Ormandaki tüm canlılar ölüyor, yıllarca geri dönüşü olmayan kayıplara yol açıyor ve en önemlisi dünyamız kirleniyor, mevsimler değişiyor.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz