SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SANAYİ VE TİCARET FUARI AÇILDI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

SUMBAS’TA AHIR YANGINI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

DEREDE MAHSUR KALAN İNEK KURTARILDI

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

    • 21 Mart 2021 - 19:26:40


1915 yılında mektepler mezun vermedi, kimse evlenmedi, kimse kendini düşünemedi. Bütün dünya birbirine karşı savaşıyordu ve bu savaşta herkese ihtiyaç vardı. Bunun en büyük örneklerinden birisi ise Tıbbiye’nin 1915 yılında eğitimine 1 yıllık ara vermesidir. Genç yaşlı dinlemeden insanlar savaşa giderken, 1915 yılında hayat durmuştu.
Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyetinin simgesi olmuştur. Her siperde ayrı destan yazan askerlerimiz, bu zaferin sonunda ‘Çanakkale Geçilmez!’ sözünü tarihe yazdırmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün komutasındaki Türk ordusu, canı pahasına savaşmış ve destan yazmıştır.
Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.
Bu Zaferin kazanılmasında ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere bazı öne çıkan isimler var.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Çanakkale Cephesi’ne Yarbay rütbesiyle gelen Mustafa Kemal Bey, 19. Tümen Komutanı olarak bir tümeni yönetiyordu. Savaşın en kritik anında yaklaşık 130 bin kişilik bir kolorduya Albay rütbesiyle komutanlık yaptı. Aylarca süren savaşlardan sonra ise Anafartalar Grup Komutanlığı’na getirilerek gösterdiği üstün başarılar sonucunda “Anafarta Kahramanı” ünvanını aldı.
SEYİT ONBAŞI
Mecidiye tabyasında tek top ayakta kalmış, onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 276 kg’Iık mermiyi kaldırıp namlunun ucuna sürmüş ve İngiliz Ocean gemisinde büyük bir yara açmıştı.
Çanakkale savaşından bir gün sonra Seyit Ali Onbaşı’dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istenmiş , Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramamıştır. Seyit Ali Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” demiştir.Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebilmiştir.
MEHMET ÇAVUŞ
Bulgaristan’ın Filibe şehrinde doğan Mehmet Çavuş’un ailesi Osmanlı Rus Savaşı sırasında Anadolu’ya göç ederek Biga’ya yerleşmiş. Hayatının 16 yılı boyunca askerlik yapan Mehmet Çavuş, Çanakkale Savaşı sırasında Seddülbahir cephesinde görev almış ve kahramanlıklarıyla adını tarihe yazdırmış.
VE TÜRK KADINLARININ BU SAVAŞTAKİ ROLÜ
HALİDE ONBAŞI (HALİDE EDİP ADIVAR)
Sivil olmasına rağmen bizzat Mustafa Kemal’in yanında omuz omuza cephede görev alan Halide Onbaşı, rütbe alarak savaş kahramanı olarak tarih kitaplarına geçmiştir. Türk halkına birlik olmalarını, işgale karşı çıkmaları ve savaşmaları gerektiğini konuşmalarıyla yaymaya çalışarak cesaretlendirmiştir.
NEZAHAT ONBAŞI
Çocukluğu cephelerde geçen, babası Albay Hafız Halit Bey olan Nezahat Onbaşı kahramanlığı ve cesaretiyle Atatürk’ün dahi ilgisini çekmiştir. Askerler tarafından alay kızlı alay anılan Nezahat Onbaşı Gediz cephesinde işlerin istenildiği gibi gitmediği, askerlerin çekilmek istemeleri karşısında önlerini keserek buna mani olmuştur.
MÜCAHİDE HATİCE HANIM
Anafartalar Cephesinde 56. fıkrayla omuz omuza çarpışarak, tüm gücüyle düşmana karşı koymayan çalışan Mücahide Hatice Hanım bir çok cephede çarpışarak kurtuluş savaşına hizmet etmiştir.
Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüce ruh şüphesiz Mustafa Kemal ATATÜRK tür.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını saygıyla minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.
Araştırma yaparken Kadınların savaş sırasında neler yaptıklarını merak etmiştim.
Türk Kadınları İstiklal Savaşları sırasında faaliyetlerinden bazıları
1- İşgalleri protesto için düzenlenen mitinglere katılmak,
2- Cemiyetler kurmak,
3- Cepheye silah taşımak,
4- Cephane imalathanelerinde, amele taburlarında çalışmak,
5- Ordunun, askerlerin giyecek ve yiyecek ihtiyacını karşılamak,
6- Cephe ve şehir hastanelerinde hemşire olarak yaralı gazilerimize bakmak,
7- Yardım toplamak
8- Göçmenlere ve kimsesizlere yardım etmek,
9- İşgalleri protesto eden mektup ve telgraflar göndermek,
10- Silahlı mücadeleye katılmak.
Türk Kadınlarının savaşlardaki etkili rolüyle ayrıca gurur duydum bu yüzden bahsetmek istedim.Her birine Allah’tan rahmet diliyorum.
Faydalandığım kaynak:YÖK tez çalışmaları ,”Yeniçağ “”Sabah”resmi internet siteleri.
Değerli Kadirlililer!
Evde yaşamlarını sürdüren yaşlı, hasta veya eşini kaybetmiş büyüklerimiz için arkadaşlarımız ve üyelerimiz çevresi tarafından
bakıcı aradıkları sorulmaktadır. Koronavirüs salgını sebebiyle maalesef bakıcı aranması kolay bir şekilde duyurulamamaktadır.
Kadirli Kadınlar Meclisi olarak bizden bakıcı bulunabilmesi konusunda yardım talep edilmiştir.
Bu sebeple yaşlı,hasta veya yaşamını bir yardımcıya bağlı olarak sürdürmesi gerekli yakınlarımız ile çalışabilecek ,bu işi gönülden üstlenebilecek ,onların bakımını şefkatle yapabilecek ,evin düzenine yardımcı olabilecek ,güvenilir ,dürüst,sağlık kurallarına uyan ,
talep doğrultusunda yatılı/günlük veya yarım günlük çalışmak isteyen kadın veya yine talep edilmesi durumunda yalnız kalmış erkek büyüklerimiz için erkek bakıcı adaylarının da Kadirli Kadınlar Meclisi’ne müracaat etmelerini rica ederiz. Müracatlar gizli olarak kayıt altına alınacak olup yalnızca bakıcı talep edenler ile paylaşılacaktır.Biz bu projede bir köprü olmayı , her iki tarafa da yardımcı olmayı vazife edinmiş bulunmaktayız.
Not: Kadirli Kadınlar Meclisi olarak yalnızca iletişim konusunda yardımcı olunacak olup; şartlar ve çalışma ücreti taraflarca belirlenecektir.
Şirin İlçemiz KADİRLİ den tüm TÜRKİYE ye selamlar sevgiler. Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sevgiyle kalın .

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz