Kadirli için elini taşın altına koyan hatta ateşe girebilecek, suya atlayabilecek kadar gözü kara…..
Doğum tarihi:14 Mart 1908
Ölüm tarihi:3 Kasım 2008
Babası:Hasan Tahsin ( Nam-ı diğer Hacı İdem)
Annesi Tatlıoğlu Mehmet Ağanın kuzu Emine Hanım
Dedesi: Musa
Dede Babası:Vayıs
Eşi:Çubukçuzade Mürşit Hoca ve Asiye’nin kızları Nigar VAYISOĞLU
Ailesi 1853 te Sultan Abdülaziz döneminde Kozan’ın Çürüklü Köyüne gelir.1865 Islahatında Kadirli-Kırıntı (Bugünkü Bağ Mah.) iskan olur.
7 sene Rüştiye de okur ve Medrese öğrencilerinin “Cehennemde yanacaksınız” demesiyle Rüştiyesi’ne bırakır medresede okur. Bir süre sonra tekrar rüştiyeye döner ve mezun olur. Liseyi Adana da okur. Mehmet SAYGILI, İsmail TOK,Haydar TOK ve Şeref KARAMÜFTÜOĞLU ile birlikte Seyhan Nehri kenarında , askeri okulda yatılı kalırlar.
15 Mart 1923 Mustafa Kemal Adana ziyareti sırasında karşılaşırlar.Bu karşılamada Kadirli Kız Lisesi mektebi muallimlerinden Hataylı Ayşe MUKADDES Hanım Mustafa KEMAL e hitaben “Atam, Memleketi kurtardın bizi de (Hatay’ı da) kurtar der. Mustafa KEMAL de”Kırk Asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz” der.
VAYISOĞLU Adana Lisesinde üç yıl,Kayseri Lisesinde iki yıl, İstanbul Kabataş Lisesinde de bir yıl okur mezun olur.Önce İstanbul hukuk sonra Tıp okur ve rahatsızlanarak okulu bırakır.
Askerliğe İslahiyede başlar 39.Tugay , sonra Hatay ve Teskere İskenderun.
Eşi Nigar Hanımla 1944 evlenir. Kızı Emine UYGUR hanım kimya öğretmeni, Asiye NUHOĞLU Hanım Tıp doktoru, diğer kızı Göknur NUHOĞLU KARACAN Hanım da eczacı olur.Oğlu Mehmet VAYISOĞLU bey Adana iktisadi ve ticari bilimler akademisini bitirir.
Aynı zamanda siyasetle de ilgilenen VAYISOĞLU Demokrat Parti Kadirli İlçe teşkilat kurucularındandır. İlçe başkanlığı da olmuştur. Celal BAYAR ve Adnan MENDERES Aşağıçıyanlıya gelerek VAYISOĞLU nun yaptırdığı Ocak binasının( Türkiye’de ilk) açılışını yaparlar.
VAYISOĞLU yaşamında
-Belören köyüne ilkokul ve cami yapılması için 60 dönüm arazi bağışlar.
-Kadirli Ortaokulu açılması Kendirli Konağı tamiratı için dernek yönetiminde görev alır.
-Fatih Mehmet ilkokulu, Cevdetpaşa Ortaokulu ve Kadirli Lisesi arsalarını temin eder.
-Endüstri Meslek Lisesi arsasını dernek olarak alır.
-Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı( Ka-vak) kurucu üyesi ve başkanlığı yapar.
-Kadirli Kuvayi Milliye Derneği başkanlığı yapar.
-1960 lı yıllarda Kadirli Kalkındırma Derneği başkanlığı sırasında, -Kaymakam Mehmet CAN la beraber Kadirli imarı için çalışır.Hatay’dan çam fidanları getirtip Maarif Ormanlığı( Muallim Bağı) kurulmasında emek harcar.
-Yüksek okulun açılmasında üstün gayretleri olmuştur.(30 milyar lira)
-Yüksek okuldaki bir sınıfı düzenleme çabası olmuştur(15 milyar lira)
-Osman Gazi Lisesi bir salonu düzenleme çabası olmuştur (5 milyar lira)
-Ömrü boyunca öğrencilere ayni ve nakdi yardımda bulunmuştur.
-Yine ömrü boyunca Kadirli nin tarihi üzerinde bilgi ve belge toplamış, araştırma yapmıştır.
Gayretleri neticesinde
-1951 de 100 abonelik telefon santrali
-1953 te Kadirli-Ceyhan ve Kadirli-Kozan yolları stabilize hale getirilmiştir.
-1954 te elektrik santrali kuruldu.
-1954 te hükümet Konağı yapıldı.
-1959 da SAVRUN Köprüsü yapıldı
-1959 da HEMİTE köprüsü yapıldı . Kadirli -Osmaniye yolu stabilize hale getirildi.
Safa VAYISOĞLU Kadirli için dargınlığı kırgınlığı bir kenara atan bir insan olmuştur.Kadirliyle ilgilendiği kadar ailesiyle ilgilenmemiştir. “En büyük öksüzlük köksüzlüktür’ diyerek tarih öğrenmeyi, öğretmeyi amaçlamıştır. Sayın Duran İSAOĞLU Başkanımdan aldığım bilgiye göre oğlu Mehmet VAYISOĞLU nu kaybetmek onu derinden etkilemiştir. Rahmetli oğlunun vefatında çok ağlamış ve hayatta bandan derin bir acı olamaz diyerek üzüntüsünü dile getirmiştir.
Değerli Öğretmenimiz Yazar İrfan CAN ona bir şiir okur . VAYISOĞLU şu iki mısrayı çok beğendim diyor:
“Kişi odur ki koya her yerde bir eser
Eseri olmayanın yerinde yeller eser”
Onun yokluğu şehrin yöneticileri tarafından çok aranmıştır. Hala onu unutturacak bir kişi bile çıkmamıştır.
Bu bilgileri sizlere Kadirli Bohçası kitabından yazdım. Okudukça duygulandım .O dönemde bu iki değerli insanla yaşamış olmayı çok isterdim.Rahmetli İsmail Safa VAYISOĞLU ve onun öğrencisi rahmetli öğretmen ve Kadirli Bohçası kitabı yazarı İsmail İrfan CAN hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum.Bu ilçeye kattıkları değerler için sonsuz teşekkürler.
Bu arada İsmail Safa VAYISOĞLU kızları Sayın Emine UYGUR ,Sayın Asiye NUHOĞLU ve Sayın Gökçe NUHOĞLU hanımla geçtiğimiz yıl anma töreninde tanıştık.Onların babalarına olan aşkı bizi derinden
etkiledi.@kadirlikadınlarmeclisi olarak onlarla tanışmaktan gurur duyduk. Zaman zaman Asiye NUHOĞLU hanımefendiyle görüşürüz. Hatta bu hafta bu yazıyı onun ricası üzerine kaleme aldım. En büyük dileği aslında babası İsmail Safa VAYISOĞLU nun Başarılarının ardında annesi Nigar VAYISOĞLU Hanımın emeklerinin anlaşılmasıdır.Kadınlar perde arkası kahramanlar olarak kalmasın,Kıymetleri bilinsin istiyor ben de bu düşüncelerine katılıyorum.
Kadirli Eğitim ve kültür Vakfı yönetim kurulu üyeleri,ölümünden sonra her yıl KADİRLİ de İsmail Safa VAYISOĞLU anma töreni düzenlemiştir.Fakat bu yıl pandemi dolayısıyla ilerleyen zamanda düşünülüyor. Buradan bu bilgiyi de paylaşmak istiyorum.
Değerli Ka-vak yönetim kurulu üyelerine, Rahmetli İsmail Safa VAYISOĞLU kızları Sayın Asiye NUHOĞLU hanım başta olmak üzere Sayın Emine UYGUR ve Sayın Göknur VAYISOĞLU KARACAN hanıma ,İsmail Safa VAYISOĞLU nun tüm sevenlerine,yine bu yazıyı hazırlamamda bana yardımcı olan Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Kadirli Şubesi Başkanım Sayın Duran İSAOĞLU na, buradan sevgi ve selamlar gönderiyorum.
Aynı zamanda bu bilgileri paylaştığım Kadirli Bohçası kitabı yazarı rahmetli İrfan CAN hocamızın eşi Müzik Öğretmenimiz kıymetli Kadriye CAN hanıma , bu değerli kitabı ,kendi imzasıyla bana hediye ettiği için teşekkür ediyorum.
Sözlerime Aşık FEYMANİ Ozanımızın İsmail Safa VAYISOĞLU için yazdığı bir şiirle son vermek istiyorum .Haftaya bir başka konuyla görüşmek dileğiyle sevgiyle kalın.
İSMAİL SAFA VAYISOĞLU
Şu kabire ibretle bak ey yolcu
Vayıszade bu mezarda yatıyor
Bir kültür ırmağı bir şafak burcu
Koskoca bir tarih burda yatıyor
Kadirli eşrafı İsmail Safa
Dağıttı ilmini koymadı rafa
Çukurova şükran borçlu bin defa
İnşallah ki ruhu nurda yatıyor
Bak şu taşa şekil veren çekicin
Efsanesi vardır her bir kerpicin
Bir servet harcadı bir kültür için
Huzur-u Ali’ de karda yatıyor
FEYMANİ kültürün haritasıydı
İlim çeşmesinin Altun tasıydı
Kurtuluş harbinin hatırasıydı
Ulu Çınar bu diyarda yatıyor
Aşık Osman FEYMANİ
- UYARI
- Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
- Ak partide Mustafa Gök dönemi
- KADİRLİ’DE ÇEDES PROJESİ KAPSAMINDA GENÇLER CAMİDE BULUŞTU
- Kadirli’de konser ertelendi
- DOĞASEVERLERİN HAFTA SONU ROTASI GÖKSUN OLDU
- Kadirli’de muhtarlar günü kutlandı
- İMAM HATİP LİSESİNDE “PİLAV GÜNÜ ETKİNLİĞİ”
- Vali Yılmaz avokado bahçesini gezdi
- Zabıtadan market denetimi
- Virajı alamayan otomobil şarampole uçtu
- EĞİTİMCİLER KAYASUYU KÖYÜ İLKOKULU “DOĞADAKİ SINIF’I İNCELEDİLER