Osmaniye Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Serhat Bulut, il çevresinde yüksek yerlere kar yağışı düşmesiyle oluşan görsel şöleni görmek üzere bölgelere akın eden vatandaşları, eğlencelerini kâbusa dönüştürmemeleri için ‘kar ve buzlanma’ konusunda birtakım uyarılarda bulundu. Müdür Bulut, araçlarında zincir takılı olmayan veya kış lastiği bulunmayanların yoğun kar yağışı altındaki bölgelere gitmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
BUZLANMA RİSKİNE KARŞI DİKKAT
Alınması gereken önlemler hakkında bilgiler veren Serhat Bulut şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın öncelikle meteorolojik uyarıları iletişim araçları aracılığıyla takip etmeleri, eğer dağlık alana çıkılacaksa dönüş saatlerini iyi ayarlamaları gerekmektedir. Özellikle öğleden sonra güneşin etkisini yitirmesiyle yollarda buzlanma riskine karşı dikkatli olunmalıdır. AFAD Afet Terimleri sözlüğüne göre ‘Buzlanma’, hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür. Kış aylarında buzlanma, yolları güvensiz hâle getiren ve ulaşımı büyük ölçüde aksatan etkenlerin başında gelmektedir. Ayrıca; oluşabilecek siyah buza karşı da dikkatli olunmalıdır. Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol “siyah buz” olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır.”
ARAÇ KAYMA HALİNDEYSE PANİK YAPMAYIN
Karda araç kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun sürüş stilinin değiştirmesi olduğuna dikkat çeken Bulut, “Aracınızı asfaltta kullandığınız şekilde kullanmanız kontrolü kaybetmenize neden olacaktır. Araç kullanırken, fren ve gaz pedalının sert kullanımından ve ani direksiyon hareketlerinden kaçınınız. Araç kayma halindeyse, panik yapmadan aracın kaydığı yönde, araç izine girdikten sonra ise gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çeviriniz. Kaygan ve karlı zeminde önünüzde ilerleyen aracın tekerlek izinde gitmeye çalışınız. Yokuş çıkarken büyük vitesi, aşağı inerken de küçük vitesi kullanınız. Tabi ki vücudu sıcak tutacak giysilerin tercih edilmesi, açık alanlarda uzun süre kalınmaması ve kayma tehlikesine karşı dikkatli olunmasını da alınabilecek önlemler arasında sayabiliriz. Tüm vatandaşlarımıza sağlıklı, mutlu ve de afetsiz günler dilerim” diye bilgi verdi.
- UYARI
- Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
- Metruk bina toplantısı yapıldı
- Peçeli baykuş doğaya salındı
- Ispir ailesinden mevlide davet
- DİLEK LİVANELİ ÖĞRETMENLERLE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
- Hastanede yangın tatbikatı
- Seyir halindeki araç yangını söndürüldü
- Traktör sürücülerine reflektör dağıtıldı
- KAYMAKAM DOLU KÖYLÜNÜN SORUNLARINI TEK TEK DİNLEDİ
- Araç yangını söndürüldü
- Sıra sanayi sitesinde ..