Kadirli’de Karatepe kilimleri “Coğrafi işaret belgesi” verilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna Tescil başvurusu yapıldı.
Kadirli’nin Dünyaca ünlü Karatepe kilimleri pandemiye rağmen üretimi hız kesmezken,hem kooperatif bünyesindeki hem de evlerdeki tezgahlarda üretime devam ederek yurt içi ve yurt dışına gönderilmeye devam ediyor.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Köyünde 1972´de 16 köyün katılımı ile kurulan Karatepe Kilim Kooperatifi aradan geçen zamanda 15 köy kilim dokumayı bıraktı.Ancak “1990´lı yıllardan bu yana kilim dokumayı sadece Karatepe Köyü sürdürmeye devan ederek, yün iplik ve ağaçların kök,yaprak ve meyve kabuklarından uzun süren zahmet sonucu doğal kök boyalarıyla boyanması sonucu ürettiği kilimlerle de adını Dünyaya duyurdu.
Karatepe Kilimlerini diğer kilimlerden ayıran en büyük özelliği, ağırlıklı olarak “nar kabuğu, soğan kabuğu, ceviz ağacı yaprağı, çam kabuğu ve çeşitli bitkiler kaynatılarak elde edilmiş doğal kök boyalarıyla boyanmasıdır”. Karatepe kiliminin güneşte rengi solmuyor ve yıllar geçtikçe rengi daha da canlılık kazanıyor..
Çok eski tarihe dayanan Karatepe kilim dokuma sanatı ve Üretimi Milattan önce Hititler’den bu yana 2 bin yılı geçgin süredir bu gelenek sürdürülmektedir.
Karatepe köyünde Kadınlar gerek kooperatifte gerekse de evlerde çalışarak ev ekonomilerine de büyük katkı sağlıyor. Yüzlerce yıl öncesine ait motifler kadınların hünerli elrinden kilimlere işleniyor ve bu sayede o motifler günümüze taşınıyor.
100 yıllar öncesine ait motifler kadınlar tarafından kilimlere işlenirken 1 metrekare kilimin dokunması 6-7 günü bulabiliyor. Ayrıca, özel siparişler de işlenen kilimin metrekare fiyatı 250 TL´den bin TL´ye kadar çıkmaktadır. Karatepe kilimleri başta ABD olmak üzere Fransa, İngiltere,Hollanda,Yunanistan ve Rusya´ya ihraç ediliyor. Karatepe kilimleri “Coğrafi işaret belgesi” verilmesi için Karatepe Kilim Kooperatifi,Kadirli Ticaret Borsası ve Osmaniye il Kültür Müdürlüğünce Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil başvurusu yapıldı.
Karatepe Kilim Kooperatif Başkanı Yüksel Cafri,Karatepe kilimlerimiz 1972 yılında kurulan Karatepe kilim kooperatifi bünyesinde faaliyet göstermekteyiz. Karatepe kilim kooperatifi niye kuruldu, karate kilim kooperatifi 72 yılında kurulan kooperatif Hititler döneminde 2000 yıl öncesinde bu yörede dokunan aynı kilimler günümüzde aynı şekilde dokumak için Karatepe kilim kooperatifi kurulmuştur. Bizim kilimlerimizin en büyük özelliklerinden bir tanesi kök boya ve yün olmazsa %100 yün olması boyayı biz kendimiz kooperatif bünyesinde yapıyoruz. İşte bu yöredeki soğan kabuğu çam kabuğu ceviz kabuğu ne bulursak elimize ne geçerse onu 2000 yıl önce nasıl bir boya yöntem varsa bizde şu anda aynısını yapıyoruz.
Kilimlerimiz evladiyeliktir yurtiçi ve yurtdışından çok yoğun talepler vardır. Amerika´ya gönderiyoruz İngiltere, Fransa, Yunanistan, Hollanda sergiler açtık ve yurt dışında yurtiçinde bir çok bir çok sergilerimiz var.Hala devam etmektedir bu sevgilerimiz, evlerde 100´e yakın tezgahlarımız var onlar da dokuyor iplerini falan her şeyini biz veriyoruz kooperatifi olarak çıkan kilimleri arıyoruz kooperatif pazarlıyor. Ayrıca coğrafi işaret belgesi başvurumuzu yaptık kısa zaman içerisinde inşallah onu da neticesini alacağız ve Osmaniye ilimize önemli bir ekonomik katkısı olacaktır dedi.
- UYARI
- Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
- Metruk bina toplantısı yapıldı
- Peçeli baykuş doğaya salındı
- Ispir ailesinden mevlide davet
- DİLEK LİVANELİ ÖĞRETMENLERLE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
- Hastanede yangın tatbikatı
- Seyir halindeki araç yangını söndürüldü
- Traktör sürücülerine reflektör dağıtıldı
- KAYMAKAM DOLU KÖYLÜNÜN SORUNLARINI TEK TEK DİNLEDİ
- Araç yangını söndürüldü
- Sıra sanayi sitesinde ..