“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

TÜRK KÜLTÜRÜNDE KADININ YERİ VE ÖNEMİ
    • 10 Ağustos 2020 - 08:15:36


Türklerde ailenin temeli kadındır. Türk kadını ailesinde söz sahibi olmuş ve kocasına daima destek olmuştur. Bu milattan önce de böyle idi. Avrupa, Afrika ve Arabistan’daki kadınlar köle olarak satılırken, Türk kadını her zaman hür ve özgür olmuştur.
Bir Türk atasözü şöyle der: “Birinci zenginlik sağlık, ikinci zenginlik iyi kadındır”.
Türk erkekleri, bir kadınla evlendiklerinde ikinci bir kadın almazlardı. Hun Türkleri döneminden beri kadın erkek ayrımı yapılmazdı.
Hunlarda, kadın erkeğin tamamlayıcısı olarak kabul edilir ve onsuz hiçbir şey yapılmazdı. Ziya Gökalp bu durumu şöyle ifade ediyor: “Eski ırkların hiçbiri kadınlara Türkler kadar hak vermemiş ve saygı göstermemiştir”
Göktürk ve Uygurlarda da kağanın hanımı hatun, devlet işlerinde kocası ile birlikte söz sahibi olmuştur. VII. Yüzyıldan itibaren Orhun kitabelerinde, devlet işlerini bilen Hatunlardan söz edilir.
Milli destanımız olan Dede Korkut hikayelerinde de buna rastlarız. Örnek olarak “Deli Dumrul hikayesinde” Dumrul, canı yerine kendi canını vermeye razı olacak birisini bulmaya çalışır ve bunu kadında bulur. Kadının hiç çekinmeden canını vereceğini söyler. Kadın her zaman fedakar ve güçlü kişiliğiyle bir erkeğin sahip olabileceği en güzel ödüldür.
Aynı zamanda, eski Türkler kendi soylarından olan kadınlarla evlenmeye önem verirlerdi. Bu olay Türk atasözünde şu şekilde belirtilir “Ey Türk oğlu. Suyu çaydan kızı soydan al”
Bunun nedeni, Türk kadınlarının cesur ve onurlu olmalarıdır.
Faydalandığım kaynak:YAZAR: Aynur TALİBLİ – Tarih ve Medeniyet Araştırmacısı
Haftaya dünyada kadının yeri ve önemi olarak yazımıza devam edelim.
Ben Adana doğdum tüm öğrenim hayatımı orda tamamladım. Evlenip geldiğim Kadirli ye alışmam çok zor oldu.
Hala zorlandığım doğrudur. Ama insan isterse ve mecbursa her şeye alışıyor. Cumhuriyet İlkokulu sokağında tanıdığım yaklaşık 20 yıldan fazladır , esnaf olarak çalışan kadınlardan bir tanesi, şimdilerde Kadirli Kadinlar Meclisi ilk kurulduğu günden beri yanımda olan Fatma Yünlü hanımı anlatmak istiyorum biraz.Artık çalışmıyor ev hanımı ve benim için çok kıymetli. Ben, ilkokula giden oğlumu beklerken Küçücük iş yerinde tıp Fakültesini kazanan erkek kardeşine okutmak çabalarını hatırlıyorum . Yani evlenip geldiğim Kadirli de ilk tanıdığım kişilerden biridir Fatma Yünlü hanım. Ben oğlumu okula alıştırırken onunla sohbet ederdim ve ona destek olmak için alışverişimi yapardım.Şimdi, aynı sakakta hala çalışan kadın esnaflar var. Onları onurlandırmak için isimlerini paylaşmak istiyorum sizlerle:
Ayşe Candar, Rabia Kalli,Aynur Büyüköztürk Hoşbaş, Zekiye Karzan Dur,Ayfer Tapsız, Fatma Harmanda,Gül Sanayır, Seyda Tapaç ve Moss Kuaför Lütfiye ve Kevser hanımlar. Çalışkan emekçi kadınlardan bazıları. İlerde bu kadınların isimlerini yazmaya devam edeceğim ve elimden geldiğince çalışan kadınlara destek olmaya çalışacağım.
Çok hoşuma giden bir sözü paylaşmak istiyorum sizinle “ Güneşi örnek al kendine, korkma batmaktan, yılma doğmaktan” Hayatta kaybetmekte kazanmak kadar normaldir. Bu yüzden kaybedince de yolumuza devam edeceğiz , yolun sonu gelene kadar.Kadirli kaymakamlığımızdan gelen bilgilere göre ilçemizde coronavirüs salgın tehlikesi ciddi boyutta artış göstermiş. Bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız hatalardan, tedbirli davranmadığımız için bu noktaya geldik. Lütfen doğru maske kullanımına , sosyal mesafemizin en az 1 metre olmasına ve el yüz temizliğimize daha çok dikkat edelim. Çünkü virüsün bulaşıcı özelliğinden dolayı temas ettiğimiz her kişiye zararımız dokunuyor . Ve bu sebepten Kadirli de Hıfsızsıha Meclisi tarafından Mecidiyeköy’üne giriş ve çıkışlar yasaklandı.
Medeni insanlar olarak ,biz temiz bir çevre istiyoruz. Hiç zor değil, sadece kendi evimizin önünü temiz tutarak bunu başarabiliriz.Cadde ve sokaklar Kadirli Belediyesinin görevi, biz yere çöp atmayalım yeter.
Köşe yazısına başlamadan önce nasıl yaparım diye düşünüyordum , bir de baktım ki 8 hafta olmuş . Zaman su gibi akıp gidiyor .Her zaman kendinize ve çevrenize faydalı olabilirsiniz. Buradan yazdıklarımın bir gazetede yer bulması , benim için büyük gurur. Ayrıca internet sitesinde yayınlanması Kadirli nin tanıtımı açısından önemli .Küçük ama şirin ilçemizde neler yapılabilir bunları konuşuyoruz ve gelecek güzel günleri bekliyoruz. Kadirli Postasına ve TRT Muhabiri Hanifi Dörtgöz beye bu ilçenin Kadınlarına verdikleri destekler için sonsuz teşekkürler . Ben Kadirli Kadinlar Meclisi nin görünen yüzüyüm. Perde arkasında Kadirli nin ev hanımlarından oluşan çok özel bir ekip var. Tüm Üyelerime sevgi ve Selamlar. Kadirlinin emekçi tüm insanlarına özellikle kadınlarına saygılar selamlar . Umut yoldaşınız şansınız bol olsun.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz