“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

Soğuk hava turp üreticisinin sevindirdi
    • 15 Şubat 2019 - 06:53:59

Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, soğuk ve yağışlı hava üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, kış aylarının soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle ilçede hasadı devam eden turpun tarlada kilosunun 1 liraya satıldığını söyledi.

Mart ayı sonuna kadar sürecek olan turp hasadında çoğunluğu kadın yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlandığını anlatan İspir, toplama, yıkama ve paketleme gibi alanlarda çalışan işçilerin 50 ile 70 lira arasında yevmiye aldığını belirtti.

Kış aylarında etkisini sürdüren yağışlı havanın bölgedeki turp üretimini olumlu etkilediğini ifade eden İspir, şunları söyledi:

“Turp denince akla Kadirli gelir. Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı ilçede, her yıl kış aylarında yaklaşık 5 bin kişiye iş kapısı oluyor. Bu yıl havanın soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle üreticilerin yüzü güldü. Kilosu 50 kuruştan 1 liraya çıktı. Bunun nedenleri arasında ekimin az ekilmesi ve talebin yoğun olması gelmektedir. Dönüme 3 veya 4 ton verim alınıyor. Bu sezon 30 bin dönümden 15 bin dönüme kadar düştü. Ocak ayında sel baskınında bazı üreticileri zarar etti. Fakat havanın yağışlı ve soğuk gitmesi üzerine diğer üreticilerinin yüzünü güldürdü. İlçe ve yöre ekonomisi için çok önemli olan turp adeta altın yılını yaşıyor. Kadirliimz için mutluyuz, turp herkesin yüzü güldürüyor.”

Turp üreticilerinden Soner Topalhan ise sezona kötü başlamalarına rağmen ülke genelinde etkili olan soğuk ve yağışlı hava nedeniyle çiftçilerin mutlu olduğunu dile getirdi.

Turp üretiminin ilçe ekonomisine 50-60 milyon lira katkı sağladığını anlatan Topalhan, “Kış aylarında tarım sektörüne bu denli katkı sağlanması bizi ülke ekonomisi adına sevindiriyor. Hasada başladığımızda kilosu 50 kuruş iken 1 liraya kadar çıktı. Geçmiş yıllardaki zararlarımız bu yıl çıkarırız inşallah. Kadirli’nin bacasız fabrikası olan turp üretimi sayesinde binlerce eve ekmek giriyor” diye konuştu. Menderes Özat

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz