“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

Prof. Dr. Çavuş, yeni akademik çalışmasını tanıttı
    • 15 Haziran 2022 - 10:16:54

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Fedai Çavuş, yaptığı önemli akademik çalışmayla başarıya imza attı.
Yönetim ve Strateji alanının Türkiye’de saygın isimlerinden olan Prof. Dr. Mustafa Fedai Çavuş, yaptığı son çalışma ile İnsan Kaynakları Yönetimi ve Örgütsel Davranış konusunda işletme yönetimi literatüründe yer almayan bir kavram ve ölçeği geliştirerek önemli bir başarıya daha imza attı.

Prof. Dr. Çavuş yazdığı akademik makalede, iş hayatında önemli bir yeri olan, çalışma ortamına yönelik algıyı farklı bir perspektiften ele alarak “Entropik Örgüt İklimi” kavramını ve ölçeğini geliştirdi.

Entropi kavramı ve ortaya koyduğu araştırma hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çavuş şunları söyledi; “Örgüt iklimi organizasyondaki iş görenler tarafından algılanan ve onların davranışları üzerinde etkide bulunan bireysel, örgütsel ve çevresel nitelikteki özellikler bütünü olarak ifade edilmektedir. Genellikle bu konuda yapılan çalışmalar olumlu örgüt iklimi doğrultusunda ele alınmaktadır ama gerçek iş yaşamında olumsuzlukların da oldukça fazla olduğu pek dile getirilmeyen bir gerçektir. Bu çerçevede fen bilimlerinin bir kavramı olan ve bozulma, yıpranma, yıkılma eğilimini ifade eden entropi kavramından hareketle örgütlerin de zaman içerisinde bu durumu yaşayacağı, örgütsel entropinin varlığı biliniyor. Yapmış olduğumuz araştırmayla bilinenden farklı olarak örgütlerdeki entropi hakkında çalışanların algı düzeyini ölçek amacıyla “Entropik Örgüt İklimi” ismini verdiğimiz bir ölçek geliştirdik” dedi.

Ortaya konan ölçekle ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Çavuş; “Ölçeğimiz işyerindeki entropinin göstergesi olduğunu düşündüğümüz “Kuralsızlık, Adaletsizlik, Liyakatsizlik, İletişimsizlik ve Güvensizlik” kavramları temelinde hazırlanan soru ifadeleri ile oluşturuldu. Bu ifadelerden örnek verecek olursak “Çalıştığım kurumda çalışanlar arasında adaletsizlik vardır.

Çalıştığım kurumda liyakate önem verilmez, Çalıştığım kurumda insanlar yüzünüze başka arkanızdan başka konuşur.” Bu şekilde oluşturduğumuz geniş madde havuzu ile yaptığımız iki farklı çalışma sonucunda Entropik Örgüt iklimi olarak isimlendirdiğimiz ve iki boyutlu bir ölçek ortaya çıkmış oldu. Ölçeğimizin boyutlarını Süreç Entropisi ve İlişki Entropisi olarak adlandırdık. Süreç entropisi kurumdaki iş süreçlerindeki bozulmayı, ilişki entropisi ile insan ilişkilerindeki bozulmayı ifade ediyor” ifadelerini kullandı.
Bu çalışma ile uluslararası literatüre katkı sağladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Çavuş; “Bu konuda yapmış olduğumuz makalemiz dünyaca kabul edilen ISI database ve SCOPUS indeksinde taranan Organizacionnaâ psihologiâ (Organizational Psychology-Örgütsel Psikoloji) dergisinde 2021 yılı sonunda yayınlandı. Böylece bu çalışma ile Türk bir bilim insanı olarak işletme literatürüne uluslararası düzeyde katkı sunmuş olduk. Türk insanını, Türkiye’yi ve elbette Osmaniye Korkut Ata Üniversitesini en iyi şekilde temsil ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz” diyerek açıklamasını noktaladı.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz