KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

KADİRLİ BELEDİYESİ GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİKLERİ DÜZENLENDİ

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

Hasan Dede Türbesi için iyileştirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı.

KADİRLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI VE YÖNETIM KURULU ÜYELERİ  BASINLA BİR ARAYA GELDİ

KADİRLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI VE YÖNETIM KURULU ÜYELERİ BASINLA BİR ARAYA GELDİ

TEKELİ KÖYÜNDE ÇIKAN YANGINDA ODUN VE BALYALAR YANDI

TEKELİ KÖYÜNDE ÇIKAN YANGINDA ODUN VE BALYALAR YANDI

Başkan Olcar, şoför ve galerici esnaflarıyla bir araya geldi

Başkan Olcar, şoför ve galerici esnaflarıyla bir araya geldi

KANSER TARAMALARINI İHMAL ETMEYİN…
    • 14 Şubat 2021 - 21:34:49


Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.
Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından 4 Şubat tarihi, dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına Dünya Kanser Günü olarak belirlendi. Kanser Kontrol Örgütü, Dünya Kanser Günü’nde ‘Kararlıyım ve Yapacağım‘ sloganıyla hastalığa karşı bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
Bu hafta ayrıca Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) den biraz bahsedeceğim.
KETEM’ler “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir.
KETEM’ler toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, bulunduğu ilde kanser kontrolünde etkin rol almak, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite ve mortalitesini azaltmak amacıyla kurulmuştur. Bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında özel eğitim verilmiş olan pratisyen hekimler, konsülte uzman hekimler, hemşire, ebe, röntgen ve laboratuar teknisyeni tıbbi sekreterler görevlendirilmektedir.
Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir.
KETEM’lerde hizmetler, serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle (mektup, telefon..) kadınlarımızın davet edilerek gerekli muayene ve www.oyunterapimarket.com
testlerin yapılması şeklinde devam etmektedir.
Ayrıca KETEM’ler obezite ve beslenme konularında toplumun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi yanında taramalara da önemli katkı sağlamaktadır.Böylece vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürerek ileriki yıllarda kansere yakalanma riskleri azaltılabilmektedir.
KETEM’lerde yürütülen kanser tarama hizmetleri aşağıdaki gibidir:1) Ulusal Meme Kanseri Tarama Standartları :a- 40-69 yaş grubu kadınlar hedef gruptur.b- Mamografi çekimi ile meme kanseri taraması yapılır.c- Taramanın aralığı 2 yıl olmalıdır. 2) Ulusal Serviks (Rahimağzı) Kanseri Tarama Standartları:a- 30-65 yaş grubu kadınlar hedef gruptur.b- Smear ve HPV Testi ileserviks kanseri taraması yapılır.c- Smear taramaları 5 yılda bir tekrarlanmalı, son iki testi negatif (normal) olan 65 yaş kadınlarda tarama sonlandırılır.
3) Ulusal Kolon (Kalınbarsak) Kanseri Tarama Standartları :a- 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler hedef gruptur.
b- “Gaitada Gizli Kan Testi” (GGK) ile kolon kanseri taraması yapılır.c- 2 yılda bir test tekrarlanmalıdır.d- 10 yıl arayla kolonoskopi tetkiki yapılmalıdır.
İlçemizde de bu hizmeti Kadirli İlçe Sağlık Müdürlüğü yapıyor. Kadirli Devlet Hastanesinde bir bölüm bu hizmetler için ayrılmış. Ayrıca güleryüzlü personelleriyle tanışmanızı çok isterim.
Ketem Birim Doktorumuz Süreyya BOZDOĞAN hanımın kaleminden bu haftaki köşe yazım için özel olarak hazırladığı yazıyı paylaşmak istiyorum şimdi.
Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kanser yer almaktadır.
Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması , toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.
4 Şubat Dünya Kanser Günü kanser hastalığına karşı farkındalık oluşturmak için ülkemizde de etkinlikler, toplum bilincinin geliştirilmesi ve halkın katılımının sağlanması ile mümkündür. Kadirli İlçe Sağlık Müdüremiz DT.Ayşe BOZKURT bu konuda çalışmaları desteklemekte kadirli İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM birimi, Kadirli Devlet Hastanesinde bulunan İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı KETEM ve aile hekimliklerinde yapılan kanser taramalarını takip etmektedir.
Kadirli İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramaları ücretsiz yapılmaktadır.
Taraması yapılan kanserler:
Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında 30-65 yaş aralığındaki kadınlarda beş yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılmaktadır.
Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi yapılmakta, yılda bir klinik meme muayenesi yapılmakta, ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması için danışmanlık verilmektedir.
Kolarektol Kanser taramaları kapsamında, 50-70 yaş aralığında erkek ve kadınlara iki yılda bir gaitada gizli kan testi yapılmaktadır.
Kanser taramaları hakkında vatandaşa eğitim verilmekte ve ilgili broşürler dağıtılmaktadır.
Kadirli İlçe Sağlık Müdüremiz Dt. Ayşe BOZKURT hanıma , Ketem Birim Doktorumuz Süreyya BOZDOĞAN hanıma, yine Ketem Birim hemşirelerinden Sakine UĞUR hanımla Hülya BAŞDOĞAN hanıma selamlar sevgiler gönderiyorum. İyi ki varsınız.
Sizlere Neontolog Prof. Dr. Asiye VAYISOĞLU NUHOĞLU hanımla ilerde projelerimiz olacak demiştim.
İşte bunların ilki 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ gerçekleşecek. Bununla ilgili olarak haftaya daha detaylı bilgiler vereceğim.
Bu haftalık bu kadar bilgi veriyorum. Lütfen Ketem konusunu ihmal etmeyin.Erken teşhis hayat kurtarır.Bu çağrımızla bir tek kişiye bile umut olabilirsek ne mutlu bize.
Tüm emekçilere sevgiler selamlar gönderiyorum. Kadirli Kadınlar Meclisi üyelerime özel olarak selamlar gönderiyorum. Aramıza yeni katılan sanatçı ruhlu Zuhal İNANÇ hanıma hoş geldiniz diyorum. Hep birlikte daha güzel projelerde buluşmak dileğiyle iyilikleri çoğaltmak kötülükleri azaltmak amacıyla tüm Kadınları aramızda görmek istiyoruz.Yeni etkinliklerimiz yeni yerimizde KADİRLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI ile birlikte olacaktır. Buradan tüm KA-VAK Ailesine selamlar yolluyorum saygılar sunuyorum.
Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sevgiyle kalın.EMEL ERKAYRAN-KADİRLİ KADINLAR MECLİSİ BAŞKANI

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz