“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

İŞGALLER ÜZERİNE-28
    • 21 Nisan 2021 - 20:08:26


BENCİLLİK İLLETİ-28
Bencillik ya da her şeyi kendine ait, kendisinin olarak görme hastalığı ile muzdarip birçok insanla aynı dünyada yaşamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Her şey benim olmalı ya da benimdir düsturu ile varlığını devam ettiren bu insanlara karşı ne yapılabilir o da ayrı durum.
Bizim anlayışımıza göre Bencil kişi, karşısındakini köle gören kişidir. Yani her şeye sahip olduğunu düşünerek insanları kullanan ya da kullanmak isteyen kişi. Tek doğrusu kendisi ve kendisi için yapılanlar olan Bencil, dostluğun ve samimiyetin de baş düşmanıdır. Zira yaptıkları ve istedikleri dostluğa helal getirir. Tek taraflı hareketler her zaman karşıdaki kişilere derin bir ah’lar vah’lar çektirir ki bu çekişler zamanla karşıdaki bencil kişi ile araya soğukluk girmesini sağlar.
Tek doğrusu kendi bildiği olan bencil, aynı zamanda iyilik ve güzelliğinde baş düşmanıdır. Bencil başkalarının bir başkalarına iyilik yapmasını engeller. Bencillikte kötülük ve kötülüğe ait özellikler zirvenin tâ kendisidir. Paylaşımı sevmediği için iyiliğe de düşman tarafında saf tutar. Sonra Kamuoyu nezdinde hiç istemeden bir iyilik hareketinin içiresinde yer alacak olsa, bu defa da, kendisini ve kendisinin yakınlarını öne sürer. Ama kendisi iyilik yapmamak adına ayık sürer.
Bencil, kalbini ve gönlünü insanlığa açamaz. Çünkü görmemiştir. Kalbinde biriken hisler zaten ona bu fırsatı da vermez. Kapkaraya yakın bir hâl alan hisleri kırmak ya da zincirlerle bağlanan enaniyeti kırmak o kadar da kolay değildir.
Bencilin değer yargıları tartışılmaz ve tartışılmaya dahi gerek görülmez. Bencil eşitlik, adalet gibi kavramları pek bilmez ve yorumlama gereği de görmez. Nasıl olsa bu kavram kendi dünyasında yer etmemektedir. Hele iş hak konusuna gelince, talepte bulunanın vay haline.
Peki bencillik hayatın her anında karşımıza çıkar mı? Evet, çıkar ve bunu biz her daim gözlemleyebiliriz. Çarşı da Pazar da sokak ta park ta, okul da cami de çay ocağında, sohbette muhabbette velhasıl kiram hayatın her alanında bu durumu gözlemleyebiliriz. Basit bir gözlemleme yapalım. Cuma günü camiye gidersiniz. Saflarda sıraya bozmayacak bir yere seccadenizi serersiniz, ve vaaz dinlemeye başlarsınız. Bu sırada ezan okunmaya başlamış, vaiz efendi anlattıklarını toparlamaya başlamıştır ki, birisi camiye girer, tâ ön safa gitmek için cami cemaatini yarar ve gider ön safta duranları sıkıştırarak kendisine bir alan açar. İşte size apaçık delilli ıspatlı bir bencillik örneği. Bu yer kapış neye yaradı sorusunun cevabını sizlere bırakıyorum.
Çok dikkat çeken bir başka işgal ise, trafikte karşımıza çıkıyor. Herkesin anlayacağı bir dil ile yazıyorum. Anayollarda Ambulanslar için ayrılan kısmı işgal eden gazoz kapakları, bu işgalin Türkçe karşılığını kelimelerle anlatmakta zorluk çekiyorum. Nereden bakarsanız bakın olay farklı boyutlara gidiyor.
Diğer taraftan da, neden bu kadar bencilleşiyoruz, sorusuna da bir cevap aranmalı kanısındayım. Bizi bencilliğe iten sebepler neler. Bunlar üzerine de yorumlar yapmalıyız. Yetişme tarzı mı? Yoksa okuma eksikliği mi? Veyahutta başka bir şey mi?
Digitalleşme ile birlikte zirve yapan bencilliğe karşı çareler üretmeliyiz diye düşünüyorum. Mesela yılın bir günü köyümüzde geniş katılımlı toplansak bir etkinlik yapsak, birlik ve beraberliğin önemini canlı olarak göstersek, bu sebeple ” YILIN 1 GÜNÜ 1 KÖYDE BULUŞALIM” etkinliği öneriyorum. Hem anıları yâd eder, hem de bencilliği azıcıkta olsa hayatımızdan çıkarırız. Belki Kadirciğim de biraz sakinleşir.KADİR İSLAMOĞLU-KADİRLİ ANDIRIN GELİŞİM PLATFORMU DERNEĞİ BAŞKANI

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz