OSMANİYE VALİSİ ERDİNÇ YILMAZ KADİRLİ’DE İNCELEME VE ZİYARETLERDE BULUNDU..

OSMANİYE VALİSİ ERDİNÇ YILMAZ KADİRLİ’DE İNCELEME VE ZİYARETLERDE BULUNDU..

KAN BAĞIŞI KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ

KAN BAĞIŞI KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ

100. YIL ORTAOKULU TÜRKİYE YARI FİNALLERİNDE

100. YIL ORTAOKULU TÜRKİYE YARI FİNALLERİNDE

ŞEHİT POLİSLERE YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU

ŞEHİT POLİSLERE YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU

UYUŞTURUCU OPERASYONU 2 KİŞİ TUTUKLANDI

UYUŞTURUCU OPERASYONU 2 KİŞİ TUTUKLANDI

Hedef Belirleme…
    • 19 Ocak 2021 - 07:43:19


Hedef Belirleme
Bir çoğumuz iyi bir iş, güzel bir ev maddi açıdan rahat bir yaşamın hayalini kurarız. Fakat bunlardan başka o kadar fazla hayalimiz vardır ki düşündükçe bunların içinde kaybolur ve bir türlü hayata odaklanamayız. Bu olumsuz durumdan kurtulabilmek, kişisel ve mesleki hayatımızda daha iyi bir yere gelmek için hedef belirleme süreci son derce önemlidir. Hedef belirleme süreci sizlere hayatın neresinde olduğunuzu belirlemenize ve daha yükseklere çıkmanıza yardımcı olacaktır. Tam olarak neyi başarmak istediğinizi ve nereye gitmek istediğinizi bilirseniz hayatınızı daha etkili bir şekilde planlayabilir ve enerjinizi daha ekonomik bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bundan daha önemlisi, hakkıyla belirlenmiş bir hedef sizi başarıya motive edecek ve hedef belirleme alışkanlığı kazanıp hedeflere ulaştıkça özgüveninizin arttığını hissedeceksiniz.
Aristo’nun tabiriyle; öncelikle kesin, açık ve pratik bir hedef, fikir ya da amaç. İkincil olarak, sizi başarıya götürecek olan imkân, bilgi, para, malzeme ve yöntemler. Son olarak tüm bu kaynakları sizi başarıya götürmesi için ayarlamak. Hedef belirleme tekniklerine egemen olduktan sonra, kendinize güveniniz artacak ve hedeflerinize ulaşmak için sahip olduğunuz yeterlilik ve yeteneğiniz artacaktır. Bu ister kişisel ister iş hayatınızdaki bir hedefiniz olsun, hedef belirleme her zaman eğlenceli bir uğraştır. Plan yapmaya başladığınızda ne istediğinizi gözden geçirmek ve analiz etmek, ne için böyle bir şey istediğiniz ve hayattan nasıl talep ettiğinizi görmek çok güzel bir uğraştır. Gözden geçirme ve planlama, profesyonel hedef belirleme sürecinde kilit noktalar olduğundan dolayı son derce öneme sahiplerdir. Stratejik eylem planımız ve hedeflerimizi etkileyen farklı birçok etken vardır. Hedef belirlerken bazı kriterleri göz önünde bulundurmalıyız.
• Hedefinizi belirleyin ve ona yoğunlaşın
• Hedefe ulaşmak için bir iştiyak belirleyin
• Kendinize güvenin
• Hedefiniz için termin belirleyin
• Hedefinizin ulaşılabilirliğini kontrol edin
• Hedefinizi aşamalara ayırın
• Kaynaklarınızı belirleyin
• Aşamaları belirleyin
• Bir sonraki aşama için yapılacakları belirleyin

Hedef Belirleme İpuçları
1: Hedefinizi belirleyin ve ona yoğunlaşın
Hedef belirleme sürecinde bir çok seçeneğinizin olduğunu fark edersiniz, bu durumda yapılacak ilk iş öncelik sırasına koymaktır. Elinize kağıt kalem alın ve tüm hedeflerinizi yazın, daha sonra yazmış olduğunuz hedeflere göz atın ve önem sırasına göre dizin. En önemlisinden başlayın. Aynı anda birden çok hedef koyarsanız bunlara yoğunlaşmanız zorlaşacak ve doğal olarak hiçbirini gerçekleştiremeyeceksiniz. Hedef belirlemedeki kilit nokta yoğunlaşmaktır. Aynı anda birden fazla hedefe yoğunlaşabilirim diye düşünürseniz hata yapmış olursunuz.

2: Hedefe ulaşmak için bir iştiyak belirleyin
İştiyak bizi uzun saatler boyunca hedefimize odaklanmamızı sağlar. Bizi düşünmeye, yaptığımız işe yoğunlaşmaya ve saatler boyunca o işle uğraşmaya iten yegâne güç iştiyaktır. Yaptığımız iş için gerekli olan yakıtı sağlar.
Bir dakika ara verin ve belirlediğiniz hedefe ulaşmak için ne kadar istekli ve kararlı olduğunuzu düşünün. Daha sonra kendinize hedefe varma sürecinde yolu yarıda bırakıp bırakmayacağınızı sorun. Eğer yeterince kararlı olduğunuza inanıyor ve asla vazgeçmeyeceğim diyorsanız doğru hedefi seçtiniz demektir. Gerçek bir iştiyak, sizi başarmak istediğiniz hedefe ulaştırmak için bir zorunluluk hissettirmelidir.
3: Kendinize güvenin
Zihnimiz hayal ettiği ve inandığı her şeyi başarır. Hayal etmek ve İnanmak. Eğer belirlediğiniz hedefi zihninizde canlandırır ve o hedefe varacağınıza inanırsanız mutlaka başarılı olursunuz. Eğer içinizde bir zerrecik olsun şüphe varsa hedefe ulaşamazsınız. Hedefe ulaşmak ve başarılı olmak için her şeyden önce kendimize güvenmeli ve inanmalıyız.

4: Hedefiniz için termin belirleyin
Hedefe ulaşmak için belirli bir zaman sınırı koymuşsanız, zamanınızı, enerjinizi, çaba ve konsantrasyonunuzu sistematik bir şekilde planlayabilirsiniz. Bir işi bitirmek için termin belirlemişseniz, işi eksiksiz bir şekilde ve tam zamanında yapabilme fırsatın olacaktır. İnsanoğlu doğası gereği, yapacağı iş acil ise onu zamanında tamamlamak için hiçbir kaynağı boşa harcamaz ve planlı bir şekilde görevini tamamlar. Temrin, kişileri görevini zamanında ve eksiksiz tamamlaması için harekete geçirir.

5: Hedefinizin ulaşılabilirliğini kontrol edin
Şu an itibariyle hedefiniz bir fikirden ibaret. Gözlerinizi kapatıp koltuğunuza yaslanırsanız hayal edebilirsiniz. Fakat şimdi gözlerinizi açın ve ileriye bakın. Hedefinizi bir kağıda yazın okuyun, bakın ve hissedin. Bir yazıyı ne kadar çok okursanız beynimize o kadar derinden etki eder. Şu anda elinize kağıt kalem alın ve hedefinizi en güzel yazınızla yazıp masanızın görünecek bir yerine yapıştırın. Her gün okuyun.

6: hedefinizi aşamalara ayırın
Şimdi hedefinizi aşamalara ayırın. Her zaman için hedefinizi aşamalara ayırmak en iyi yöntemdir. Birçoğumuz için hedeflerimize ulaşmanın zor görünmesinin nedeni altında ezilecekmişiz gibi algılamamızdır. Büyük bir görevi parçalara ayırdığımızda onu daha kolay hallederiz. Aşamalar daha kolay başarılabilirlerdir ve gelişmeyi gösterirler. Yaptığımız işte gelişme gördüğümüzde daha fazla motive olur ve hep bir adım öteye gitmek isteriz.

7: Bir sonraki aşama için yapılacakları belirleyin
Bu dakikadan sonra bizi belirlemiş olduğumuz hedefimize götürecek eylem planını hazırlamaya geçiyoruz. Şimdi ayırdığımız aşamaları zorluk sırasına göre sıralayalım. Görevler bizi hedefimizi başarmaya götürecek en nihai eylemlerimizdir. Hedefimizi aşamalara ayırmamızdaki temel sebep eylem ve uygulama aşamalarını basitleştirmektir. Tüm görevleri yazdığınızdan emin olun. Zamanlanmış bir görev ve sistematik bir planda her saniye hesaplanmalıdır.
Her aşama için görevleri yazmışsanız şimdi her görev için termin belirleyin. Görevleri bitim tarihlerine göre sıralayın. Görev tamamlandığında onu işaretleyin.
Aşamaları tek tek yaptıktan sonra büyük resme yani hedefinize bakıp başarının keyfini çıkarın.

Hedef cümleleri
Eğer yaşamınızda hedefleriniz varsa ve bu hedefler çok fazla enerji, çok çalışma, aşırı ilgi gerektiriyor ve size meydan okuyorsa, siz her sabah yeni günün size ne getireceğini dört gözle bekliyorsunuz demektir.
Hayat futbol gibidir kale direklerinin nerede olduğunu bildiğin sürece çok uzaklara gitmene gerek kalmaz.
İnsanların hedeflerine ulaşamamalarının nedeni hedeflerini belirleyememiş olmalarıdır ya da hedeflerinin inanılır ve başarılabilir olup olmadıklarını ciddi biçimde düşünmemeleridir. Kazananlar nereye gittiklerini, yolları boyunca ne yapmaları gerektiğini ve bu maceralarında kimlerle birlikte yol alacaklarını bilirler.
Hedefler termini olan hayallerdir.
Elinizden gelenin en iyisini yapmadıkça sayı vuruşunu yapamazsınız. Suya olta atmadıkça balık tutamazsınız. Denemedikçe hedeflerinize ulaşamazsınız.
Engeller gözlerinizi hedefinizden çevirdiğinizde gördüğünüz korkunç şeylerdir.
Hedefleriniz sizi, kısa süreli hayal kırıklarından alıkoyacak kadar uzun vadeli olmalıdır.
Hayat felsefem şudur; hayatımızı bir hedefe doğru yönlendirerek yaşar ve o hedefe varmak adına çok çalışırsak bir şekilde kazanmış oluruz.
Hedeflerinizi billurlaştırın. Onlara ulaşmak için bir plan yapın ve kendinize bir mühlet verin. Sonra kendinize güvenin, kararlı olun, insanların eleştirilerine ve engellere aldırış etmeyin. Planlarınızı uygulayın.
Hedefi olmadan yaşamanın sorunu alanda bir aşağı bir yukarı koştuğun halde hiç puan alamamandır.
Hayallerinin peşinde güven içinde giden ve hayalindeki bu yaşamı yaşayabilmek için çabalayan bir insan hiç beklemediği bir saatte başarıyla karşılaşır.
Eğer yaşamaktan sıkılıyorsan, yataktan çıktığında arzuyla bir şeyler yapmak istemiyorsan, yeterince hedefin yok demektir.
Bir hedef belirlemek ve ona sadık kalmak her şeyi değiştirir.
Hedefler ne olacağınızı belirler.
Planlarımız suya düştü çünkü hiçbir amaçları yoktu. Hangi limana gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgâr fayda etmez.NİHAYET YILDIRIM-KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI-EĞİTİMCİ YAZAR
BAHÇEŞEHİR KOLEJİ KADİRLİKAMPÜSÜ ORTAOKUL MÜDÜRÜ

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz