ATAMASI YAPAN DOKTORLAR HASTA KABULÜNE BAŞLADI

ATAMASI YAPAN DOKTORLAR HASTA KABULÜNE BAŞLADI

SUMBAS’DA 23 NİSAN COŞKUSU

SUMBAS’DA 23 NİSAN COŞKUSU

OTOMOBİL EVİN BAHÇESİNE DÜŞTÜ 1 YARALI

OTOMOBİL EVİN BAHÇESİNE DÜŞTÜ 1 YARALI

KADİRLİ’DE 104.YIL 23 NİSAN COŞKUSU

KADİRLİ’DE 104.YIL 23 NİSAN COŞKUSU

VALİ YILMAZ, 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NDE BULUŞTU

VALİ YILMAZ, 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NDE BULUŞTU

Mucize Bitki” Çukurova Toprağını Sevdi
    • 8 Kasım 2018 - 20:54:54

Osmaniye’de geçen yıl deneme amacıyla 3 dönüm alana ekilen ve kilogram fiyatının 10 bin doları geçmesi nedeniyle “sarı altın” olarak anılan safranda kaliteli verim ve kardeşlenme elde edilmesi üzerine ekim alanları iki katına çıkarıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca geçen yıl hayata geçirilen “Kadın Çiftçiler Yeniliklerle Buluşuyor” projesi kapsamında Osmaniye’nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerinde 3 kadın çiftçi tarafından deneme ekimi yapılan safranda kaliteli verim ve kardeşlenme elde edildi.

Verimin yüksek ve kaliteli olması üzerine Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce geçen yıl 3 dönüm araziye yapılan ekim bu yıl 6 dönüme çıkarıldı. Hasat edilen arazileri inceleyen Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2017 yılında “Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği” projesi adıyla 30 bin lira değerinde bir proje hazırladıklarını ve 3 kadın çiftçiye eğitim verilmesinin ardından her çiftçinin birer dönümlük araziye deneme ekimi yaptığını hatırlattı.

Deneme ekimlerinde safranın ekilen toprağı ve bölgenin havasını sevdiğini gördüklerini dile getiren Sağlam, “Deneme ekimlerinde yüksek verim ve kardeşlenme elde etmemiz üzerine bu sene de 21 bin liralık bir proje hazırladık. 24 kadın çiftçimizi 11 günlük bir eğitime tabi tuttuk ve yine 3 kadın çiftçimiz birer dönümlük araziye safran ekimi yaptı. Bölgemizde yapılan safran ekimini inlecelediğimizde, Safranbolu’da yetiştirilen safrandan daha verimli ve kardeşlenmesi yüksek bir verim elde etmeyi başardık.” dedi.

Bu yıl ekilen safranın hasat edilmeye başlandığını kaydeden Sağlam, “Bu ürünü bölgemizde alternatif bir ürün haline getireceğiz. Hasat sonunda da tüccarlarımızı çağırıp ürünümüzün satışını gerçekleşireceğiz. Bu bitki ilaç, kozmetik ve gıda sektöründe kullanılan bir bitki. Kurutulmuşunun kilogram fiyatı 13 bin dolar seviyesinde satılıyor. Altın gibi değeri var. Eğer bu yılki ekimlerimizde de başarı elde edebilirsek, bu ürünün ekilme alanını arttırarak Osmaniyemize kazandırmış olacağız.” diye konuştu.

Dönüm başına 60 bin lira gelir

Safranın iyi gelir getiren bir ürün olduğuna dikkat çeken Sağlam, “Bitkiyi yetiştiren çiftçilerimiz, hasat sonrası bitkinin soğanlarını da diğer çiftçilere satarak gelir elde edebilecek. Şu an soğanının kilogramı 100 liradan alıcı buluyor. Geçen yıl dönüm başına 60 bin lira gibi bir gelir elde ettik. Bu sene kazandığımız deneyimlerle bunun kat be kat fazlası gelir elde edeceğimize inanıyorum. Böyle getirisi yüksek bir bitkiyi bölgemize kazandırırsak hem çiftçimiz, hem ilimiz kazanmış olacak.” ifadesini kullandı.

Evinin arkasındaki bir dönümlük alanda safran yetiştiren Meryem Pınar da geçen yıl ektiği safranlardan güzel verim elde ettiğini söyledi. Bitkinin bölge toprağını ve havasını çok sevdiğini belirten Pınar, “Bu yıl da arazime safran ekimi yaptım. Geçen yıla oranla çok daha güzel verim elde ettik. Hem çiçeği, hem de soğanını satabiliyorum. Eğer imkan verilirse daha fazla alana ekim yapmak istiyorum. Oldukça iyi getirisi oldu. İnşallah bu bitkiyi ilimize, bölgemize kazandırırız.” diye konuştu.

İlk başta bu işe çiçekleri sevdiği için girmek istediğini ifade eden Pınar, “Geçen yıl çiçek yetiştirmeyi sevdiğim için bu projeye başvurmuştum. Hem bu hobimi gerçekleştirebildim, hem de iyi bir gelir elde ettim. İnşallah bunu daha ileri seviyelere taşımak istiyorum.” dedi.

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz