“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

KİM SEYYAH?
    • 10 Haziran 2019 - 07:31:09

Delal ve Ahmet birçok arkadaşıyla bilye oynardı. Harabe olan yerlerden uzak, sıvasız evlerin bulunduğu sokakta ve en önemlisi topraktan yolda kainatın mihenk taşlarını dizer gibi bilyeleri dizerlerdi. Yan yana gelen bilyelerin uzunluğu bazen 1 metreyi bulurdu. Amaç tek seferde o muazzam sıraya konulmuş bilyelerden herhangi birine dokunmak, değmek ya da onu diğerlerinde ayırmaktı. Uzak mesafeden atılan bilye amaca güzelce yol almalıydı. Ama burada en önemlisi yere sayı hakkını kullanan bir nevi bilye ebesinin yön belirtmesiydi. Yön deyince aklımıza sağ sol ya da doğu batı gelir, oysa o vakit Ne Delal ne Ahmet ne de arkadaşları bu tabirleri kullanmazdı. Onların dilinde tabir aşağı yukarıydı.
Düğüne giderdik çoğu zaman. İster ev düğünü ister salon düğünü olsun düğün sahipleri sıcacık karşılardı davetlileri. Herkes aynı masaya küs olsa da dargın kalsa da kavgalı bulunsa da otururdu. Hele düğünde Ankara havası, Kürt halayı, Çerkez oyunu oynanırsa herkes yuvarlak halka olur elleri patlayıncaya dek hayranlıkla alkışlardı. Sahne her daim barışa doyardı.
Bir kör geçerdi karşıdan karşıya. Kör oldu engelli terminolojik kavramda. Bana göre kör kaldı ilelebet. Kör görünce hemen anlardım. Yardıma samimiyetle koşardım. Gerekirse evine kadar eşlik ederdim. Konuşur yürek gözünde ruhumu ifade ederdim. Sonra dedim ya engelli tabiri geldi. Bilemedim kim kör kim engelli. Ve sevemedim.
Denize gidince Teyzem veryansın ederdi. Yahu bu belediye neden çalışmaz, şu çöpleri neden toplamaz, şu kamyonculara neden önlem almaz diye. Kamyoncuları çok severdim ben oysa. Ama beyaz fistanı ya da uzun donuyla denize dalmayanları. Bir vakit sonra teyzem de onlara hasret kaldı.
Şimdi bayram geldi. Birçok ev öksüz- yetimle doldu taştı. Birçok ev hastalığa bulandı. Bir sokak geceleri yalnızlaştı. Birçok şehir kendi öz kimliğine yabancı kaldı!

Yukarıda saydığım onca şeyi bu ülke sınırındaki kardeşlerimle yapardık biz. Şimdi bilyeler toprağa gömüldü, düğünler kimsesizleşti, her ışıkta bir din kardeşi engelli kartıyla meşrulaştı, her kıyıda kamyonculara laf ederken nargileciler mesken tuttu, her bayram ocaklara ateş düşerken sınırın önü karnaval yeri oldu…
Ve her gün gazetelerde bir kelle kesen vahşi misafirlerimiz boy gösterir oldu!
Zerreden yıldızlara selam olsun. En yüce Makama dua olsun! Memleketimizi imanlı terk etmeyi nasip etsin.- MUSTAFA KEMAL EVREN ÇİĞİL

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz