“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

“31 Mart’ta çok önemli bir karar vereceğiz!

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Motosiklet kulüplerinden başkan Tarhan’a destek

Şahin müjdeyi sahada verdi…

Şahin müjdeyi sahada verdi…

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ANDIRIN CADDESİ İFTARI 28 MART 2024 PERŞEMBE GÜNÜ

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

ÖĞRETMEN KİMDİR ?

BAZI SANATLAR NEZARET YER
    • 30 Nisan 2019 - 07:24:31

Mecaz, kinaye, teşbih, istiare, teşhis, mübalağa, tezat, telmih, tekrir, tenasüp, leff-ü neşr, istifham, tedric, nida, cinas, aliterasyon, seci; tüm bu edebi sanatlar sabah uyandığımda yatağıma ilişmiş bir vaziyette duruyor. Geceden gelmiş ayaklarıma sulanmışlar, topraktan ve aşktan kaçıp yamacıma yaklaşmışlar. İmanın ve devletin kapısından kaçıp bana ulaşmışlar.

Dudaklarımda çürükler, bana hain olan sözcükler ve ruhumdaki sıkıntılarla onlara hemen karşılık verip birbiri üstüne yerleştirerek bekareti bana ait cümleler içine yerleştirmek farz oluyor. İşte bu nedenle gönül konağımda onlar hep mutlu oluyor sürekli gönül yatağıma geliyorlar.

Oysa onlar gelirken, birkaç tanesi gelemiyor. Daha tohumken, henüz yetmemişken, boynunu dahi çıkaramamışken birkaç tanesi gelemiyor. Gözyaşıyla bekliyorlar, gelmeden öldürülüyorlar, başka düşüncelerde çok farklı şekillere girdiriyorlar ya da amacı dışında kullanılıp sonradan bir kenara bırakılıyorlar.

Evet, onlar da edebi sanat ama ısırıla ısırıla ya da gözdağı vere vere bana uzak, bize uzak, hatta kendilerine bile uzak kalıyorlar.

Şöyle de bir durum var; dağlı anlatımlarda, yaban halleri sahneye taşımada, tıraşı uzamış adamların huylarını göz ününe sermede, fabrika sahibinin elindeki çantayı dile getirmede, militan kişileri resmetmede, rahminden şeytan akan insanları ortaya çıkarmada, etleri kokup gökyüzünü mahvedenleri açığa çıkarmada işte bu sanatlar kirli dünyayı temizleyip güm güm tüm bu olumsuzlukların ümühünü sıkıp ben dahil herkese yardımcı olsa da bu sanatlar savaşa dahil edilemiyorlar. Aydın kişilerin cümlelerinde imza sahibi olmasına izin verilmiyorlar.

Bu sanatlar; Tevriye ve Tariz…

Hele bir deneyin kullanmayı ya lokavt olursunuz ya konkordato ilan edersiniz, ya linç edilirsiniz, ya parmaklıklar arkasına gidersiniz, ya da ölüme kalemi paslı bir halde gidersiniz…

Gizli dert, verem, kötü hastalık, veda, kuduz işte bunların kullanılmamasından kaynaklı. Ne zamanki bir aydın, bir insan ya da bir makam bu sanatlarla özgürce öpüşür; göreceksiniz ki huzur, güç, milli duygular, iman toprağa fışkırıp bulutları kapsayacak.

Ve biz işte o zaman dertlerle, gözyaşıyla, uyuşturucuyla, tecavüzle, ecnebiyle, komşu ülkelerle, dini sürüngenlerle, emperyalist godoşlarla uğraşmayız bilakis ülke bayındırlar, çıkmadık tepe kalmaz, çocuklar uçurtmayı göğe salar, yıllar kalbimiz gibi güzel geçer…

Gücenik sanatların selamı olsun sizlere.- MUSTAFA KEMAL EVREN ÇİĞİL

  • UYARI
  • Sistem 2 Farklı Yöntemle IP Numaranızı Kayıt Altına Almaktadır. Yasal Durumlarda Bu Kayıtlar Yetkili Mercilere Tarafımızdan Verilecektir. Lütfen Yorumlarınızı Buna Dikkat Ederek Yazınız.
  • Yorumla

ANKET

Sitemi nasıl buldunuz?

Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz